EU-grönt ljus Apples köp av Shazam

0 Shares

Shazam-app på iPhone

Det är nu tio månader sedan Apple tillkännagav sina planer på att köpa musikigenkänningsföretaget Shazam, och lite under ett halvt år sedan EU-kommissionen inledde en utredning om köpet på grund av konkurrensproblem.

EU: s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager meddelade idag att kommissionen inte kommer att stå i vägen för affären.

Se även:

Europa hade ursprungligen uttryckt oro över att Apple bara var intresserad av att köpa upp Shazam för de uppgifter företaget hade. Det fanns farhågor om att dessa uppgifter skulle kunna användas till konkurrensfördelar för att sätta konkurrenter ur spel. Totalt sju länder – inklusive Frankrike och Spanien – hade krävt att utredningen skulle genomföras.

Med utredningen nu avslutad sa Vestager i ett uttalande:

Efter att ha analyserat Shazams användar- och musikdata noggrant fann vi att deras förvärv av Apple inte skulle minska konkurrensen på marknaden för digital streaming av musik.

Hon fortsatte och berörde de dataproblem som i första hand utlöste utredningen:

Data är nyckeln i den digitala ekonomin. Vi måste därför noggrant granska transaktioner som leder till förvärv av viktiga datauppsättningar, inklusive potentiellt kommersiellt känsliga.

Bildkredit: BigTunaOnline / Shutterstock

0 Shares