EU sa sig vara redo att utreda Apple efter klagomål från Spotify

0 Shares

Närbild av Apple-logotypen

En ny rapport säger att EU är redo att inleda en antitrustutredning om Apple. Rapporten säger att Europeiska kommissionen kommer att inleda en undersökning av företaget efter att Spotify klagat över att Apple använde App Store för att kväva konkurrensen.

Utredningen sägs bero på att börja “de närmaste veckorna”. Det kommer att titta på Spotifys klagomål att Apple är “monopolistiskt” och missbrukar App Store för att “avsiktligt missgynna andra apputvecklare”.

Se även:

Rapporten kommer från Financial Times som säger att EU är redo att formellt granska Spotifys klagomål.

Tillbaka i mars uttryckte Spotify-vd Daniel Ek oro över den “Apple-skatt” som den tvingades betala till iPhone-tillverkaren för abonnemang som användarna tecknat via App Store, samt begränsningar för Spotify-tjänsten som införts av Apple.

Ett ordskrig bröt ut mellan de två företagen, där Apple hävdade att “Spotify inte skulle vara det företag de är idag utan App Store-ekosystemet”. EU: s beslut att utreda kommer att göra lite för att lindra spänningen.

Om Apple skulle bli skyldig till missbruk av sin ställning – något som kan ta år att avgöra – skulle företaget kunna åläggas böter på miljarder dollar. EU kan införa ekonomiska sanktioner som motsvarar upp till 10 procent av Apples globala intäkter.

Bildkredit: Mykola Churpita / Shutterstock

0 Shares