EU slår Google med rekord i böter på 4,34 miljarder euro för “mycket allvarligt olagligt beteende” i Android-antitrustärende

0 Shares

Android på smartphone

Europeiska kommissionen har böter Google om rekordhöga 4,34 miljarder euro (5 miljarder dollar) i ett antitrustärende där företaget anklagats för att ha använt Android som ett “fordon för att cementera sin dominans som en sökmotor”.

Kommissionen sa att Google tvingade telefontillverkare att förinstallera sin programvara på sina telefoner, utnyttja Androids popularitet och bryta mot europeiska antitrustregler. EU: s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sammanfattade saker och ting med att Google har “förnekat rivaler en chans att förnya sig och konkurrera på meriter”.

Se även:

Böterna är det största som Europa någonsin har delat ut, men som Reuters påpekar Googles moderbolag Alphabet Inc har kassareserver på 102,9 miljarder dollar och 4,34 miljarder euro – trots att det är en stor summa pengar – representerar drygt två veckors intäkter .

Vestager sa att Google bröt mot konkurrensregler genom att kräva att telefontillverkare installerade sina sökverktyg och webbläsarappar eller annars skulle vara låsta att använda Google Play. Företaget kritiserades också för att betala nätoperatörer och telefontillverkare för att göra sin sökapp den enda installerade på telefoner.

Hon sa:

Google har använt Android som ett fordon för att cementera sin dominans som en sökmotor. Dessa metoder har förnekat rivaler en chans att förnya sig och konkurrera på meriterna. De har förnekat europeiska konsumenter fördelen med effektiv konkurrens inom den mycket viktiga mobila sfären. Och detta är olagligt enligt EU: s antitrustregler.

Vestager sa att tillverkarna effektivt begränsades från att skapa Android-gafflar tack vare det faktum att Google krävde att sådana tillverkare skulle ingå hinderliga kontrakt om de också ville använda egna Android-appar och -tjänster.

Google har hindrat enhetstillverkare från att använda någon alternativ version av Android som inte godkänts av Google (Android-gafflar).

För att kunna förinstallera på sina enheter Googles egna appar, inklusive Play Store och Google Search, var tillverkarna tvungna att inte utveckla eller sälja ens en enda enhet som körs på en Android-gaffel.

Kommissionen fann att detta beteende var kränkande från och med 2011, vilket är det datum Google blev dominerande på marknaden för appbutiker för Android-operativsystemet.

I en tweet uppgav Google att det avser att överklaga böterna:

VD Sundar Pichai använde ett blogginlägg för att dela sin uppfattning om att “Android har skapat fler val, inte mindre” och säger:

Idag utfärdade Europeiska kommissionen ett konkurrensbeslut mot Android och dess affärsmodell. Beslutet ignorerar det faktum att Android-telefoner konkurrerar med iOS-telefoner, något som 89 procent av respondenterna i kommissionens egen marknadsundersökning bekräftade. Det saknar också hur mycket val Android ger tusentals telefontillverkare och mobilnätoperatörer som bygger och säljer Android-enheter; till miljontals apputvecklare runt om i världen som har byggt upp sina företag med Android; och miljarder konsumenter som nu har råd och använder avancerade Android-smartphones.

Idag, på grund av Android, finns det mer än 24 000 enheter, till varje prispunkt, från mer än 1300 olika märken, inklusive nederländska, finska, franska, tyska, ungerska, italienska, lettiska, polska, rumänska, spanska och svenska telefontillverkare.

Han håller inte med om förslaget att användare är bundna till att använda Google-appar:

Idag, på grund av Android, kommer en typisk telefon förinstallerad med så många som 40 appar från flera utvecklare, inte bara företaget du köpte telefonen från. Om du föredrar andra appar – eller webbläsare eller sökmotorer – framför de förinstallerade, kan du enkelt inaktivera eller ta bort dem och välja andra appar istället, inklusive appar som gjorts av några av de 1,6 miljoner européer som försörjer sig som app utvecklare.

I själva verket kommer en typisk Android-telefonanvändare att installera cirka 50 appar själva. Förra året hämtades över 94 miljarder appar globalt från vår Play-appbutik; webbläsare som Opera Mini och Firefox har laddats ner mer än 100 miljoner gånger, UC Browser mer än 500 miljoner gånger.

Oavsett vad Pichai tänker har Google 90 dagars gottgörelse eller riskerar det att ådra sig ytterligare böter – vilket kan uppgå till upp till 5 procent av Alfabetets dagliga omsättning varje dag.

Bildkredit: tystbitar / Shutterstock

0 Shares