Europa kräver € 250 miljoner i skatt från Amazon, stämmer Irland för Apples skatteavgift på 13 miljarder euro

0 Shares

Amazon-iphone

Europeiska unionen har beordrat Amazon att återbetala 250 miljoner euro (294 miljoner dollar) efter att ha beslutat att återförsäljaren beviljades olagligt statligt stöd av Luxemburg. Skattefördelen går tillbaka till 2003, men Amazon säger att man överväger att överklaga.

Samtidigt har Europeiska kommissionen meddelat att den kommer att stämma den irländska regeringen för att ha misslyckats med att samla in 13 miljarder euro (15,3 miljarder dollar) i skatt från Apple. Den irländska regeringen kommer att behöva försvara sig vid EG-domstolen för att ha misslyckats med att samla in pengar från iPhone-tillverkaren efter kommissionens beslut 2016.

EU: s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager är inte nöjd med de framsteg som gjorts i Irland för att få tillbaka de pengar som Apple är skyldiga. I ett uttalande sa hon: “Mer än ett år efter att kommissionen antog detta beslut har Irland fortfarande inte återvunnit pengarna, inte heller delvis. Vi förstår naturligtvis att återhämtning i vissa fall kan vara mer komplex än i andra, och vi är alltid redo att hjälpa. Men medlemsstaterna måste göra tillräckliga framsteg för att återställa konkurrensen. “

På tal om vad hon beskriver som Luxemburgs “olagliga skattefördelar för Amazon”, där tre fjärdedelar av dess vinst lämnades obeskattad, sa Vestager:

Detta är en olaglig praxis enligt EU: s regler för statligt stöd. Medlemsstaterna får inte bevilja selektiva skattelättnader till multinationella grupper som andra företag inte har tillgång till.

Europeiska kommissionen fann tidigare att Amazon gynnades av en överenskommelse med luxemburgska myndigheter som gjorde det möjligt för den artificiellt att minska sin skatteplikt. Företaget beordrades att betala tillbaka de pengar som saknades under perioden 2006 till 2016 plus ränta. Amazon håller inte med beslutet:

Vi tror att Amazon inte fick någon särskild behandling från Luxemburg och att vi betalade skatt i full överensstämmelse med både Luxemburg och internationell skattelag. Vi kommer att studera kommissionens beslut och överväga våra rättsliga alternativ, inklusive ett överklagande.

Bildkredit: Denys Prykhodov / Shutterstock

0 Shares