Facebook VPN Onavo Protect försvinner från App Store för brott mot Apples datainsamlings- och sekretessregler

0 Shares

Facebook-genväg med avisering

Facebook köpte Onavo och dess VPN-verktyg redan 2013, och ända sedan dess har det funnits oro för hur det sociala nätverket använder verktyget för att samla in data – även när det är inaktiverat.

Nu har Apple – i sig inte en främling för anklagelser om integritetsintrång – motsatt sig hur Facebook suger upp data från sina användare via Ovano Protect VPN-appen. IPhone-tillverkaren varnade Facebook för att det bryter mot dess regler för datainsamling och föreslog att företaget kanske vill dra appen frivilligt innan den med våld tas bort från App Store.

Se även:

Medan Onavo fungerar som en VPN, förnekas de integritetsfördelar som ett sådant verktyg kan medföra något av det faktum att Facebook använder det som ett sätt att suga en mängd appanvändningsdata från sina användare. Tidigare på året medgav Facebook på kongressen att det använde Onavo för att samla in information om vilka appar människor använder och hur länge, och det medgav det fritt i appbeskrivningen som säger: “Eftersom vi är en del av Facebook, använd också denna information för att förbättra Facebook-produkter och tjänster, få insikt i de produkter och tjänster som människor värdesätter och bygg bättre upplevelser “.

Apple uppdaterade sin integritetspolicy redan i juni, och detta verkar ha lett till att appen har tagits bort.

I ett uttalande till TechCrunch sa en Apple-talesman:

Vi arbetar hårt för att skydda användarnas integritet och datasäkerhet i hela Apples ekosystem. Med den senaste uppdateringen av våra riktlinjer gjorde vi det tydligt tydligt att appar inte ska samla in information om vilka andra appar som är installerade på en användares enhet för analys eller reklam / marknadsföring och måste göra det klart vilka användardata som kommer att samlas in och hur den kommer att användas.

Enligt Wall Street Journal drog Apple inte appen från App Store utan lade press på Facebook vilket ledde till att det frivilligt avlägsnades. I ett uttalande sa Facebook: “Vi har alltid varit tydliga när människor laddar ner Onavo om informationen som samlas in och hur den används. Som utvecklare på Apples plattform följer vi de regler de har infört”.

Bildkredit: Silver Wings SS / Shutterstock

0 Shares