FBI kan knäcka iPhones säkerhet och klassificerar metoden för att förhindra att Apple slåss tillbaka

0 Shares

cracked_apple

FBI försöker tvinga Apple att låsa upp San Bernardino-skyttens iPhone har varit i rubrikerna ett tag nu och väckt upp debatt om vilken sida av argumentet som är till höger. Apple har vägrat att vara tom för att hjälpa till, men en ny twist såg att FBI ändrade sig genom att säga att det trots allt inte behöver Apples hjälp.

En extern part – som tros men inte är känd för att vara det israeliska säkerhetsföretaget Cellebrite – kontaktade FBI för att få tillgång till Syed Farooks iPhone. Justitiedepartementet sa att det är “försiktigt optimistiskt” att den föreslagna metoden, som för närvarande testas, kommer att lyckas, men vissa rapporter tyder på att den redan har använts för att bryta in i vissa iPhones. Apple vill uppenbarligen vidta åtgärder för att säkra andra enheter om hacket är effektivt, men det har klassificerats för att hålla det hemligt.

Som förutsagt använde Apple sitt iPhone SE-lanseringsevenemang för att prata – om än kort – om sin kamp med FBI om tillgång till iPhone i centrum av ärendet. Tim Cook sa “vi är skyldiga våra kunder och vi är skyldiga vårt land. Detta är en fråga som påverkar oss alla, och vi kommer inte att avstå från detta ansvar”. Som man kan förvänta sig av sådan aktivitet har hela processen med att undersöka vägar till iPhone i fråga höljt i mysterium, och det ser ut som att den är inställd på att fortsätta.

Skulle den externa parten som hjälper FBI lyckas hitta en väg in i San Bernardino iPhone utan att radera data, är det uppenbara problemet att samma metod kan användas på andra telefoner. Guardian rapporterar att FBI har uppnått åtminstone en del av sitt mål:

Just nu testar justitieministeriet fortfarande för att se till att metoden inte skadar eller raderar data som lagrats på enheter innan den används på Farooks telefon. Tekniken tillåter framgångsrikt regeringen att komma in i låsta iPhones, har Guardian bekräftat.

Att klassificera detaljer för en metod för att knäcka iPhones är vettigt på ett antal nivåer, men det är inte riktigt så tydligt. Den externa parten som erbjuder hjälp vill skydda detaljerna i alla tekniker som de använder för att förhindra att andra företag använder dem. Detsamma kan sägas för FBI. Om en metod för att komma åt telefoner har utformats är det i FBI: s intresse att hålla den för sig själv; detta är inte information som ska få falla i fel händer. Men ett annat argument som FBI sannolikt kommer att använda för att motivera klassificeringen av denna information är att det hindrar Apple från att sätta in ytterligare block.

I detta skede är det inte klart om en metod har utformats för att bryta sig in några iPhone, men det börjar låta alltmer som om så är fallet. Om så är fallet kommer Apple nästan säkert att slå tillbaka genom att uppdatera iOS för att förhindra att tekniken fungerar. Att hålla detaljerna hemliga innebär att FBI skulle kunna förhindra att detta händer – såvida Apple naturligtvis inte kunde omforma alla verktyg som framkom.

Men situationen kan också ses från olika vinklar. Hjälper Apple faktiskt FBI samtidigt som han har ett helt annat offentligt ansikte? Bluffar FBI om hur nära det är att få tillgång till de uppgifter som har varit svårfångade så länge?

Argumenten från byrån som föreslår vikten av att kunna kringgå kryptering kan tyckas allt mer övertygande, men fallet väcker också frågan hur mycket FBI och andra brottsbekämpande myndigheter kan lita på.

Fram till nu sa FBI gång på gång att det helt enkelt inte fanns något sätt att komma åt Farooks iPhone utan hjälp från Apple. Det sa lika mycket i domstolen. Nu får vi en annan historia och det verkar som om FBI inte bara gör det behöver Apples engagemang, men kan faktiskt vilja driva bort företaget så att det inte stör. Detta är något som kommer att missnöja Apple eftersom det hade uttryckt hopp om att någon sårbarhet i iOS skulle avslöjas så att den kunde lappas. Klassificering av data förhindrar att detta händer.

Fotokredit: musiktelefon / Shutterstock

0 Shares