FBI vill att du ska tro att Apple är en terrorist sympatisör

0 Shares

snowden_magnifying_glass

Edward Snowden talade vid den vanliga orsaken till en stor demokratikonferens i Moskva via videolänk och gav teknologförfattare runt om i världen en ursäkt för att svära i rubriker. Avvisa FBI: s påståenden som “skitsnack”, säger den tidigare NSA-entreprenören att Apples engagemang inte behövs för att brottsbekämpande organ ska låsa upp San Bernardino-skyttens iPhone.

Snowden är inte ensam om att avvisa de krav som ställs av FBI att Apple ska skapa anpassad firmware så att den kan kringgå låsskärmen på iPhone i centrum av terrorismfallet. Han är en av ett växande grupp människor som är övertygade om att FBI använder San Bernardino som en PR-övning. Apple har kritiserats för att vara ohjälpsamt, men mer än detta målar FBI en bild som visar Apple som en terrorist sympatisör.

Edward Snowden sa: “FBI säger att Apple har” exklusiva tekniska medel “för att låsa upp telefonen. Med respekt, det är skitsnack”. Det är svårt att inte hålla med. Man skulle tro att med att ha anställt de smartaste människorna i landet (förmodligen), och med praktiskt taget obegränsade resurser, skulle FBI bara kunna knäcka på och få jobbet gjort; ingen form av skydd eller kryptering är trots allt helt ofelbar. Men det skulle vara dåligt PR för FBI i en tid då det är desperat att förbättra sin image – mycket bättre att flytta ansvaret till Apple som sedan kan utpekas som en terrorist sympatisör för att vägra att hjälpa.

Det verkar verkligen vara vad som händer. Det har föreslagits från vissa håll att Apple bara ska bita i kulan och fortsätta med att hjälpa FBI och uppfylla de krav som byrån ställer. Apple är förståeligt inte intresserad av denna idé, så förslaget har varit att företaget ska uppfylla förfrågningar, men hålla tyst om det. Oavsett om Apple hjälper FBI eller FBI lyckas hitta sin egen väg in i iPhone är det osannolikt att vi någonsin vet vad som händer – även om vi får veta ingenting har hänt.

Bristen på öppenhet med FBI och NSA fram till denna tidpunkt innebär att vi aldrig vet säkert vad som faktiskt händer, vem som arbetar med vem och vad som har gjorts. Det pågår en mycket offentlig viljestrid mellan Apple och FBI, men vem vet vad som händer i bakgrunden?

Är FBI: s påståenden skitsnack? Vi vet förmodligen aldrig. Det har sagts att FBI mycket lätt kan komma runt iPhone-raderingsfunktionen. En sak är dock säkert – varje teknikföretag som hoppar på vagnen för att visa stöd för Apple använder också detta som ett PR-verktyg. Det är viktigt som inte glömts bort.

Fotokredit: GongTo / Shutterstock

0 Shares