Firefox 85 blockerar så kallade ‘supercookies’ eftersom Microsoft Edge 88 ökar prestanda och säkerhet

0 Shares

Det har varit några hektiska dagar för webbläsare. Förra veckan lanserade Microsoft Edge 88.0 flera stora nya funktioner, inklusive en ny sovfliksfunktion, medan idag lanseras Firefox 85.0.

Firefox 85 kommer med tre nya anmärkningsvärda funktioner. Det första är skydd mot så kallade ‘supercookies’, spårare som kan gömma sig i webbläsare för att spåra användare online även efter att de har rensat kakor. Firefox uppnår detta genom att isolera kakorna så att de inte kan följa dina framsteg mellan webbplatser.

Flera bokmärkesförbättringar har också avslöjats – användare kan nu få bokmärkesverktygsfältet bara att visas på nya flikar, vilket får en “Andra bokmärken” -genväg för att ge användare tillgång till alla sina bokmärken direkt från verktygsfältet. Firefox kommer nu också att komma ihåg din önskade bokmärkesmapp när du sparar nya bokmärken via adressfältet eller Ctrl + D-genvägen.

Den sista nya funktionen gör att användare av Firefox lösenordshanterare (Lockwise) får möjlighet att ta bort alla sparade inloggningar med ett enda klick (plus bekräftelse) – det finns under menyn mer (…).

Förutom den vanliga omgången med buggfixar och säkerhetsuppdateringar, tar Firefox 85 bort alla slutliga rester av stöd för Adobe Flash med borttagningen av den inställning som tidigare användare för att återaktivera support.

Förra veckans Edge-webbläsaruppdatering var full av nya funktioner. Version 88 presenterade en ny “sovande” flikfunktion, som frigör systemresurser från inaktiva eller bakgrundsflikar för att förbättra systemets prestanda. Användare kan konfigurera det via Inställningar> System som visas i bilden nedan.

Free upp systemresurser genom att vila inaktiva flikar i den senaste versionen av Edge

Edge avslöjar också ett nytt lösenordsgeneratorverktyg för att föreslå långa, komplexa (och slumpmässiga) lösenord när du skapar nya onlinekonton eller ändrar befintliga lösenord. Det kommer också att meddela användarna om några lösenord har äventyrats i senaste dataintrång, en funktion som också rullades ut i den senaste Chrome-uppdateringen.

Sidefältssökning gör att du kan söka på nätet utan att lämna din nuvarande webbsida.

Sidfältssökning gör det möjligt för användare att högerklicka på ord på webbläsarsidor för att öppna en sidofält som visar resultaten av användarens sökning utan att avbryta deras surfning. Användarsynkroniseringsfunktionen har utökats till att omfatta historik och flikar, medan macOS-användare får den automatiska profilväxlingsfunktionen som redan finns i Windows-versionen.

Användare hittar inte mindre än 24 nya teman, med bilder som tillhandahålls av olika välkända spel från Microsoft som Flight Simulator och Halo. Webbläsarens ikoner har också fått en mindre översyn för att införliva delar av det flytande designsystemet.

Både Microsoft Edge 88.0 och Mozilla Firefox 85.0 är nu tillgängliga för Windows och Mac. Firefox finns också på Linux.

0 Shares