Flashback fredag: Hur två universitetsavbrott skapade Microsoft

0 Shares

Bill Gates är en legendarisk figur och inte bara i teknikens värld. Med otaliga utmärkelser och titlar knutna till hans namn har han genom åren konsekvent erkänts som en av världens rikaste, mäktigaste och mest inflytelserika individer. Alla som kan kalla sig ‘filantrop’ i dagens värld har ofta oftare uppnått något ganska storslaget.

Men tillbaka på dagen var Gates bara ett universitetsavbrott med en törst efter hackande datorsystem. Det var sant att universitetet var Harvard, men Gates var inte precis på väg att bli den multimiljardär-entreprenör han är idag.

Som skolpojke var han och hans vän, Paul Allen (som var tre år gammal) ett par piskande knäppande datornördar, i en tid där datorer var ganska svåra att få tag på. Enligt Microsofts webbplats, “de två unga datorentusiaster …[saw] den personliga datorn [was] en väg till framtiden “. Om du tror att berättelsen var så okomplicerad, kommer du antagligen också att tro att NSA verkligen har våra bästa intressen eller att den senaste iPhone verkligen är den bästa mobilen världen någonsin har sett.

Duon växte upp i Seattle och skapade sitt första joint venture 1972, kallat Traf-O-Data, som användes för att spåra och analysera trafik. Systemet var så effektivt att de till och med lyckades sälja en dator till Seattle.

SE ÄVEN:

Efter att ha lämnat skolan försökte Gates och Allen gå längs vägen för de flesta skolelever: Allen gick för att studera datavetenskap vid University of Washington och Gates valde lag. Båda avbröt sina respektive kurser, där Allen fick jobb på Honeywell i Boston så att han kunde vara närmare sin vän (som fortfarande var vid Harvard vid den tiden). Detta är dock när saker verkligen började komma ihop. Tro det eller ej, Allen och Gates inspirerades av en artikel i en tidning.

Efter att den förstnämnda visade den senare en bit om Micro Instrumentation and Telemetry Systems ‘(MITS) Altair 8800 mikrodator i en utgåva av tidningen’ Popular Electronics ‘i januari 1975, lagade de två vännerna upp en plan. Gates ringde MITS och sa att Allen och han själv skulle utveckla en version av BASIC-programmeringsspråket. Det behöver inte sägas att MITS var intresserad och inom åtta veckor hade Gates och Allen uppnått sitt mål.

Efter att paret framgångsrikt visat produkten till MITS i Albuquerque, gick företaget överens om att börja distribuera den under Altair BASIC-namnet. Allen och Gates fortsatte med att flytta från Boston till Albuquerque och grundade en organisation som heter ‘Micro-Soft’ den 4 april 1975. Var exakt namnet kommer från är en omtvistad fråga.

Det är allmänt känt att “Micro” togs från “mikrodator” och “Soft” kom från “programvara”, men huruvida Gates eller Allen trollade fram namnet är lite grumligt. Den vanligaste teorin, åtminstone vad gäller Internet, är att Gates hänvisar till hans partnerskap med Allen som “Micro-Soft” i ett brev från juli 1975.

Men denna berättelse debunkades av Allen och Gates själva i en 1995-intervju. Duon berättade för tidningen Fortune:

Gates: När vi tecknade det första kontraktet med MITS kallade vi oss själva som ‘Paul Allen och Bill Gates som gjorde affärer som Micro-Soft’. Jag kommer inte ihåg varför vi stavade det med bindestreck och versal. Vi satte en kredit i källkoden för vår första produkt som sa, “Micro-Soft BASIC: Bill Gates skrev en massa saker; Paul Allen skrev några andra saker.” Vi bildade aldrig officiellt förrän 1981.

Allen: Vi hade pratat om många olika namn tillbaka i Boston, och vid något tillfälle sa jag, “Tja, det helt uppenbara namnet skulle vara Microsoft”.

Gates: Vi hade också nämnt namn som Outcorporated Inc. och Unlimited Ltd., men vi skämtade. Vi pratade mycket om vi skulle kalla det Allen & Gates, men bestämde att det inte var en bra idé.

Allen: Ja. Eftersom företag som DEC och IBM inte namngavs efter personligheter skulle de ha en livslängd och identitet långt bortom grundarna …

Gates: … och det verkade som ett advokatbyrå eller som ett konsultföretag att kalla det Allen & Gates. Så vi valde Microsoft redan innan vi hade ett företag att namnge.

microsoft_logo_evolution_contenthalfwidthFöretagsnamnet (komplett med bindestreck) registrerades hos utrikesministeriet i New Mexico i slutet av november 1976. Året därpå öppnade Micro-Soft sitt första internationella kontor i Japan och 1979 flyttade det sitt huvudkontor till Bellevue, Washington, eftersom toppprogrammerare i allmänhet inte var villiga att flytta till Albuquerque.

Den 25 juni 1981 blev företaget ett bolag och bytte namn till ‘Microsoft Corporation Inc’. Det har gått igenom några drastiska förändringar under de 30 år som gått sedan – Allen fick tyvärr diagnosen Hodgkins lymfom 1982 och har lämnat företaget, Gates har tagit en roll i baksätet, Steve Ballmer (som Gates träffade på Harvard) har varit och gått och Satya Nadella sätter nu sitt märke – men har etablerat sig som ett av de viktigaste företagen i världen.

Jag undrar om Allen & Gates någonsin skulle ha gjort det så stort?

Återutgiven till minne av Paul Allen som dog tidigare i veckan.

0 Shares