För 10 år sedan idag började iPhone säljas och ändrade allt – så varför ville jag inte ha en?

0 Shares

iPhone

Den 9 januari 2007 introducerade Steve Jobs iPhone vid Macworld Conference och Expo i San Francisco. Det var den vanliga kvalitetspresentationen från Apples mycket saknade chef, med några fantastiska stunder av humor. Vår första glimt av telefon var faktiskt en mock-up av en iPod med en vridratt istället för det vanliga klickhjulet. Publiken klappade och tutade. Jobb fortsatte sedan med att visa den riktiga enheten, och det var ganska imponerande.

Här var en telefon som inte såg ut som en telefon. Det såg ingenting ut som en iPod, för den delen heller. Det var i stort sett hela skärmen, styrd av beröring med fingret – eller fingrarna, tack vare kraften i multi-touch – och drivs enligt Jobs av OS X. Enheten kunde säga om du höll den stående eller landskap, och visste när du höll upp det mot örat, och så förhindra att du för tidigt avslutar ett samtal med sidan av ditt ansikte. Den kom med en 620MHz processor, 128MB minne och en 2MP kamera. Det var en magisk anordning. Detta var framtiden, som visas här. En enhet som alla ska eftertrakta. Men jag ville inte ha en.

SE ÄVEN: Det här är vad folk tänkte på den första iPhone

Kanske var det för att jag hade en vanlig dum Nokia-mobil, utan ett inbyggt QWERTY-tangentbord eller några fantastiska klockor och visselpipor, att jag helt enkelt inte kunde se nyttan. Jag var nöjd med att använda prediktiv text för att skicka blixtsnabba SMS-meddelanden. Idén med ett virtuellt pekskärmstangentbord vädjade inte. Tänk på att vid den tidpunkten var min upplevelse av pekskärmar mestadels begränsad till personliga informationshanterare som styrs med en penna och kioskdatorer med skärmar som inte svarar, som ofta gjorde ingenting när de berördes eller flyttade en skärmmarkör till någonstans bara vagt nära där var frustrerande knäppande.

Den första iPhone säljs i USA den 29 juni 2007 – för tio år sedan idag. Exklusivt på AT&T var det ursprungligen tillgängligt i 4 GB och 8 GB modeller för 499 $ respektive 599 $. Blivande köpare köade precis runt kvarteret utanför Apple-butikerna. Jag var inte en av dem. Dels för att jag inte var intresserad, och delvis för att jag bor i Storbritannien och att iPhone inte kom ut här förrän fyra månader senare, då 4GB-modellen hade upphört vid sidan av staten och priset på 8GB-modellen sänktes av en tredjedel till 399 $.

Av nyfikenhet och för att jag var ute efter en ny telefon gick jag in i en Apple-butik i december 2007 och testade iPhone själv. Det var lätt, tunt och överraskande lyhört. Jag lekte med det lite mer och gillade det. Det här var ett bra kit. En kvalitetstelefon, korsad med en iPod, som jag kunde använda för att surfa bekvämt på nätet. Jag kommer ihåg att jag hade iPhone i handen och var riktigt, riktigt imponerad.

Så imponerad, några timmar senare åkte jag hem den stolta nya ägaren till en BlackBerry 8800.

Nästa generation

I februari 2008 tillkännagavs 16 GB iPhone och fyra månader senare presenterade Jobs oss för iPhone 3G. Det här var iPhone för 3G-nätverket och kom med GPS. Finns i 8 GB och 16 GB modeller, det var tunnare och körde iOS 2.0. Mest spännande av allt kan användare nu ladda ner eller köpa appar från tredje part från utvecklare som Google via den nya App Store. Jag gillade det jag såg. Jag tyckte mycket om det. Men jag gillade min CrackBerry mer.

IPhone 3GS släpptes den 19 juni 2009. Denna nya modell kom i 8 GB, 16 GB och 32 GB smaker, var snabbare tack vare en 833 MHz ARM Cortex-A8-processor och 256 MB minne och hade en mycket bättre 3MP-kamera som, till skillnad från sina föregångare, kunde spela in video (VGA). Det erbjöd också röststyrning.

Jag vacklade men föredrog ändå min telefon. Vi var i den under lång tid och jag kunde inte tänka mig att vara utan den.

Då bröt BlackBerrys laddningsport.

Så slutade jag slutligen och köpte en helt ny, glänsande iPhone 3GS och blev direkt och djupt kär i den.

iphone-3gs_1_fullbredd

Min kärleksaffär med 3GS varade dock inte så länge. IPhone 4 släpptes den 24 juni 2010 med Retina Display, en supersnabb 1Ghz Apple A4-processor (vilket gör den dubbelt så snabb som min nya telefon och fyra gånger så snabb som den ursprungliga modellen) och 512 MB minne. Den var tunnare, hade en glaskropp och en ny och förbättrad 5MP-kamera som kunde spela in 720p HD-video. Den hade också en främre kamera så att användarna kunde FaceTime (Apple lingo för videochatt). Den hade också en ny funktion som heter “Death Grip”, som fick samtal att släppa när du höll telefonen på ett visst sätt. Men Jobs hade mig på “Retina Display” så jag uppgraderade omedelbart.

SE ÄVEN: Den ursprungliga iPhone ansågs vara en avancerad funktionstelefon, inte en smartphone

Få Siri-ous

Den 4 oktober 2011, med alla som hoppas på iPhone 5, tillkännagavs 4S av den nya Apple-chefen Tim Cook. Detta hade olika förbättringar, inklusive 1080p videoinspelning, men den mest anmärkningsvärda nya inkluderingen var Siri – en magisk personlig assistent som kunde läsa meddelanden högt och skicka dikterade svar, berätta vädret, konvertera mätningar, schemalägga händelser och mer – om du hade tur. Storbritannien fick Siris dumma bror (även kallad Siri) som var skräp, kunde inte förstå regionala accenter och hade ingen aning om lokala företag. Tack och lov blev han snart smartare (och övergick senare till en kvinna).

Det verkade inte riktigt tillräckligt i den här nya versionen för att motivera uppgradering så jag bestämde mig för att hålla fast vid min iPhone 4 lite längre. Det lite längre visade sig vara en månad. Jag jonglerade min telefon när jag gick och tappade den och skärmen knäcktes. Det var som ödet. Jag var tvungen att skaffa en ny telefon och det fanns bara ett möjligt val för mig.

Så jag köpte en Samsung Galaxy S III.

Jag ångrade inte att jag inte längre hade en iPhone och blev snabbt en Android-konverterare, men i hemlighet, djupt ner, var jag fortfarande kär i iOS. Jag hade fortfarande en iPod touch och en iPad för att underlätta begäret.

iPhone 5

IPhone 5, som tillkännagavs i september 2012, vädjade inte tillräckligt för att få mig att byta. Visst att den hade en större skärm än sin föregångare – en massiv 4-tum – men min Galaxy S III hade en 4,8-tums skärm och jag ville inte förlora den fastigheten. Men bortsett från LTE-anslutning, en bättre kamera och bytet från glas till aluminium på baksidan, var det verkligen inte mycket om den nya iPhone som intresserade mig. Apple Maps fiasko gjorde mig ännu säkrare att det här var en telefon som skulle ignoreras.

Jag såg fram emot att uppgradera till en Samsung S4.

Men sedan presenterade Apple iPhone 5s med sina snygga nya färger – rymdgrå, silver och guld – och den nya 64-bitars A7-processorn som var dubbelt så snabb som iPhone 5, enligt Apple. Den här enheten introducerade också en ny M7-processor, F2.2-bländare, Touch ID – den långa ryktade fingeravtrycksläsaren – och helt nya iOS 7. Det fanns också en ny iPhone, plast / polykarbonat 5c in ett urval av ljusa färger, men jag brydde mig inte om det. Jag var redan kär i 5-talet och uppgraderade till det vid första tillfället.

År 2014 gav Apple världen iPhone 6 och 6 Plus. Båda enheterna var mycket större, erbjöd Apple Pay (ett nytt sätt för iPhone-användare att betala för sitt morgonkaffe!) Och hade den vanliga fliken av mindre förbättringar. De böjde sig också. Hoppsan. Jag var inte övertygad om att det var värt att uppgradera, men valde att hålla fast vid mina 5-tal en stund till. Min kollega Joe Wilcox köpte det dock och var imponerad.

2015 var det dags för mig att uppgradera en gång till, och igen valde jag att gå ner på Apple-rutten. De nya 6- och 6s Plus-modellerna innehöll bättre kameror, ett hållbart fodral, Force Touch-teknik och en kraftfullare A9-processor. Jag ångrade dock nästan omedelbart mitt köp, tack vare en dum iOS 9-bugg som förhindrade vissa appar från att kunna använda en mobil dataanslutning. Tack och lov fixades detta snabbt.

Och 2016 uppgraderade jag än en gång till iPhone 7 och plötsligt befann mig på den årliga uppgraderingsvägen. Vad hade jag blivit? Den nya modellen förbättrade kamerorna igen och lade till ett A10 Fusion-chip som var 120 gånger snabbare än den ursprungliga iPhone. Apple tog också bort hörlursuttaget, men eftersom jag bara använder Bluetooth-hörlurar med min telefon var jag bra med det.

I år förväntar jag mig att uppgradera igen, men jag måste se vad Apple serverar först (vem skojar jag? Ta bara mina pengar redan, Apple).

SE ÄVEN: Den ursprungliga iPhone-lanseringen i bilder

Summering

Med den ursprungliga iPhone bytte Apple telefoner för alltid och gav oss så många bra saker – multi-touch, videosamtal, korrekt webbsökning, inbyggd personlig assistent och naturligtvis appar. Det är rättvist att säga, utan iPhone skulle dagens mobiltelefoner vara väldigt, mycket annorlunda.

Tio år senare och iPhone är snyggare, snabbare och kraftfullare, men det är fortfarande i princip samma enhet. Den första iPhone var en revolution. Varje efterföljande uppdatering har varit en utveckling, och det – för mig – är exakt hur det ska vara.

Vad är ditt minne av iPhone? Köpte du den första modellen, kom till den senare eller har du alltid undvikit den, och i så fall varför? Kommentarer nedan tack.

0 Shares