Förutsägelser # 8-10: Apple, IBM och Zuckerberg

0 Shares

Det är dags att avsluta alla dessa 2018-förutsägelser, så här är mina sista tre där Apple hittar ett nytt spår, IBM förbereder sig för en ledarskapsförändring och Facebooks Mark Zuckerberg ger upp en dröm.

Apple har länge behövt en ny franchise. Det har gått nästan åtta år sedan iPad (Apples senaste nya företag) introducerades. Tack vare Donald Trumps skatteplan kan Cupertino förmodligen sträcka sin vinst på börsen i ytterligare 2-3 år med återbetalning av kontanter, återköp av aktier, utdelningsökningar och kostnadsminskningar, men företaget behöver verkligen ytterligare en $ 20 + miljarder affär och det tar vart och ett av dessa år för att få ett nytt i skala.

SE ÄVEN:

Att bli en filmstudio blir inte Apples nästa stora företag. Vinstmarginalerna är inte tillräckligt höga för en sak, men ännu viktigare är det helt enkelt inte plats för ytterligare 20 miljarder dollar spelare på en redan trångt underhållningsmarknad. Apple inser detta eller de skulle ha satsat mycket mer än 1 miljard dollar på videoproduktioner 2018. Enligt Apple-standarder är det en hobby att göra TV och filmer.

Det enda stället där Apple kan göra ett högt marginalstänk som verkligen är vettigt är i molnet. Molninfrastrukturen är på plats men underutnyttjad. Kommer du ihåg min kolumn för flera år sedan om att besöka Apples datacenter i North Carolina? Det har inte förändrats mycket sedan dess, men Apple fortsätter bara att bygga kapacitet. Molnkapaciteten är lätt lika stor som Microsofts. Allt Apple behöver nu har något att göra med överskottet.

Det finns en betydande trend just nu när det gäller att flytta både applikationer och skrivbord till virtuella molnmaskiner. Den amerikanska regeringen verkar till exempel på väg att ersätta sina åtta miljoner datorer med virtuella enheter. Hittills är de enda regeringsdatorer som inte kommer att ersättas dock Mac-datorer på grund av deras proprietära PROM. Windows och Linux går bra från molnet men hittills gör Mac-datorer inte om måldatacentret är helt och hållet av Mac Minis som vissa har gjort.

Min förutsägelse nr 8 är alltså att Apple 2018 kommer att köpa en eller flera av de många nystartade företagen som hjälper till att flytta datorer till molnet. Cupertino kommer att konkurrera med Amazon, Google och Microsoft som erbjuder virtuella molndatorer.

Detta kan också se ut som en hobby, med tanke på att Mac-försäljningen bara är cirka 15 procent av Apples totala volym. Men det skulle vara ett mycket närsynt utseende. Kundenheter behövs fortfarande för att komma åt dessa virtuella skrivbord och många av dessa enheter i affärer – även för Windows virtuella skrivbord – är iPads och iPhones som kör iOS. Så att främja Mac-appmolnmigrering skulle sälja fler iOS-enheter.

Ännu viktigare är dock att det finns en möjlighet här att ta marknadsledarskap. Det vore inte kännetecknande för Apple att ta tag i företagsledningens IT-ledarskap, men galna tider kräver galna handlingar. Och genom att erbjuda en offentlig molntjänst som skulle stödja Apple, Linux och Windows virtuella datorer skulle Apple ha en chans att bokstavligen stjäla från Microsoft framtiden för Windows-verksamheten – ett typiskt Apple bly bakifrån flytta. Kom ihåg att Apple inte uppfann smarttelefonen eller surfplattan än idag leder båda marknaderna.

IBM behöver också nya $ 20 miljarder företag. Kom ihåg att CAMSS (moln, analys, mobil, säkerhet och socialt) skulle vara källorna till IBMs tillväxt under det kommande decenniet? Tja, det har inte fungerat eller Warren Buffett skulle ha haft sina IBM-aktier. Under det senaste året har Berkshire Hathaway tappat sina IBM-innehav från 10 miljarder dollar till 300 miljoner dollar. Och med tanke på förseningen som Berkshire infogar i rapporteringen av sådan försäljning är det troligt att företaget nu inte har några IBM-aktier alls. Allt Buffett har sagt hittills är att företaget inte var vad han en gång trodde det var, vad det än betyder. Men det leder mig till min överlägset enklaste förutsägelse, vilket är det Ginni Rometty kommer i år att ersättas som IBMs VD.

Detta är en lätt förutsägelse att göra både för att alla IBM-VDar som inte heter Watson verkar gå i pension vid 60 år (Romettys nuvarande ålder) men också för att hennes anställning på kontoret har varit ett allvarligt misslyckande, vilket förklaras i skrämmande detaljer i min bok IBMs nedgång och fall.

Den svårare förutsägelsen skulle vara att identifiera Romettys ersättare. Om han eller hon är en IBM-karriär kommer det inte att ge gott om Big Blue, som är en plats där de smarta cheferna lämnade för länge sedan. Mitt råd är att anställa en outsider som när Lou Gerstner ersatte John Akers i början av 1990-talet. Endast en sann outsider kan leda den totala kulturella förändring som krävs för att rädda IBM från döden. Gerstner verkade göra just det men se hur företaget knäppte tillbaka till sina dåliga gamla sätt under Sam Palmisano. Kanske bestämde Buffett bara att IBM var en förlorad sak.

En nyligen avgången IBM-säljare sa till mig häromdagen “du vet att de verkligen hatar dig. “Och det är sant. De hatar mig för mina elva år av att rapportera dåliga beslut och dålig planering sedan jag upptäckte i en hotellbar i Rochester, MN redan 2007 att IBM-anställda hatade sitt företag. IBM miljoner under den perioden men IBM-ledningen kostade företaget tiotals miljarder över samma tid. Att hata måste vara enklare än att lyssna.

Min sista förutsägelse för 2018 är att Facebooks Mark Zuckerberg kommer att ge upp sina politiska ambitioner. Vad, visste du inte att Zuck vill bli president? Jag är ganska säker på att han en gång hade ett sådant mål och, om Trump kan göra det, varför inte en yngre, smartare kille vars rikedom är verklig? Zuckerbergs senaste lyssningsturnéer är alla en del av hans mycket avsiktliga omvandling från nörd till statsman. Ack, det fungerar inte.

Problemet för Zuckerberg är inte att han inte kunde göra jobbet, det är att den personliga kostnaden är för hög. Presidenter har ingen integritet, varje drag kritiseras, och för en kille som Zuckerberg som gillar att ha kontrollen finns det fördömd liten kontroll som faktiskt finns. Han börjar inse detta precis som Facebook behöver mer uppmärksamhet under de falska nyheterna och ryska valet krånglar, som båda kommer att vara brutala för Facebook framöver.

Om han inte blir president, vad blir då Zuckerbergs andra akt? Det beror på hur han vill uppfattas. Om Zuckerberg behöver vara vinnaren i sin kategori finns det förmodligen inget sätt att han kan slå Bill Gates som filantrop. Gates kommer alltid att ha mer pengar och erfarenhet. Inte för att Zuckerberg fortfarande inte kan vara filantrop, men jag tror inte att han kommer att identifiera det som hans huvudsakliga yrke som Gates för närvarande gör. Det borde vara intressant att se vad han så småningom väljer att göra istället.

0 Shares