Fossil Gen 5 Smartwatch Review – En smartwatch för varumärkesentusiaster

0 Shares

Fossil är bland en handfull klocktillverkare som fortfarande håller fast vid Googles WearOS-plattform. De har konsekvent pumpat ut de senaste modellerna varje år för att fånga en ganska tät marknad. Trots att klockorna är i toppklass är det en WearOS-upplevelse som drar ner produkten.

Men under de senaste upprepningarna av WearOS verkar Google arbeta för att äntligen förbättra operativsystemet för gott. Med Fossil Gen 5 smartwatch som kör den senaste uppdateringen, tänkte vi prova den här produkten.

Vi har använt Fossil Gen 5 smartwatch i över två veckor nu, och om du är intresserad av WearOS kanske du vill läsa hela recensionen.

Viktiga specifikationer

Display – 1,28-tums AMOLED Qualcomm Snapdragon Wear 3100 SoC 1 GB RAM 8 GB lagring Inbyggd mikrofon och högtalare Tre batterilägen Hjärtfrekvenssensor Wi-Fi, Bluetooth, NFC

Lådans innehåll

En komplett lista med föremål som du får in i lådan:

Fossil Gen 5 Smartwatch Charging Cradle Användarhandbok

Design & Display

Om du har använt en fossilklocka tidigare känner du dig hemma här. Klockan skriker kvalitet och varumärket har skurit ingen hörn. I kärnan är klockan gjord av kvalitetsmaterial och finns i flera ytor och bandval.

Du får en ljus 1,28-tums AMOLED på förhand med blygsamma ramar runtom. Displayen är pixeltät och betraktningsvinklarna och färgerna är för bra för att vara en AMOLED-panel. Du får anständigt stora ramar och vi hoppas att de minimeras ytterligare i nästa iteration. Vi får tre programmerbara klickarknappar, med mitten också en roterande krona.

När vi vänder på klockan får vi se den optiska pulssensorn i en cirkulär modul med certifieringsetiketterna tryckta bredvid. Klockan finns i 44 mm hölje med 22 mm remmar. De medföljande 22mm-remmarna har snabbkopplingsknappar och klockan följer denna speciella metod, så att du i princip kan slå olika 22mm-band när som helst.

Klockan drar ut uppmärksamheten mot skärmen och har en automatisk ljusstyrkainställning som växlar skärmens ljusstyrka beroende på atmosfären. Dessutom har WearOS också en skärminställningspanel, som ger dig 5 nivåer av ljusstyrka som du kan använda manuellt. Då får du standarden Always-On-Display, som kommer till nytta när du tittar på den tiden. Fossil har spikat skärmkvaliteten den här gången och medan höljet är anständigt 44 mm, kan skärmen vara lite liten för vissa användares smak.

Sammantaget tyckte vi att skärmen på klockan var tillräcklig för att gå igenom appar och aviseringar samtidigt som det gav ett mer traditionellt klockutseende.

Programvara och prestanda

Fossil Gen 5 Smartwatch drivs av Qualcomm Snapdragon Wear 3100. Chipet tillhör Qualcomms Wear SoC-serie som var speciellt utformad för Android Wear-smartklockor. Även om Wear 4100 finns på marknaden har antagandet av det här nya chipet inte tagit fart ännu.

Wear 3100 är fortfarande det bästa valet för de flesta OEM-tillverkare och vi såg det i Oppo Watch nyligen. För hur resurskrävande WearOS i allmänhet har varit, har Wear 3100 SoC varit ganska bra att driva igenom. En sak att notera här är att Google verkligen har arbetat ganska mycket på WearOS under de senaste två åren men det finns fler saker att göra.

De nyare WearOS-byggnaderna kommer med snabbare Google Assistant, moderniserad Fitness-app och mer från dina favorit Google Apps. Kakel-funktionen har varit ett smidigt tillskott. Så, har varit den snabba rullningen för kondition. Detta är ett område där Google verkligen har levererat i sina ansträngningar att utmana Apple Watch.

Under åren har de kompatibla WearOS-apparna på PlayStore odlats ett par gånger. Den enda nackdelen vi känner är den tid som Google tar för att driva ut uppdateringar och särskilt den tid som slutanvändaren måste vänta på att buggarna stryker ut. Den tidigare WearOS-byggnaden var full av buggar, långsam men vi märkte inte riktigt något sådant på den här klockan.

Tillsammans med Wear 3100-chipet har Fossil generöst ökat RAM-minnet till 1 GB, vilket ytterligare hjälper till med den totala upplevelsen. Du får också 8 GB intern lagring, vilket räcker för att lagra ett litet låtbibliotek för pendlings- eller fitnessändamål. Installationsprocessen för klockan är enkel och de flesta av de kritiska aspekterna av den kan styras via WearOS-appen.

När vi går vidare till träningsaspekterna har den medföljande Google Fit-appen ökat sitt träningsbibliotek och klockan utnyttjar verkligen de flesta av de förinställda alternativen. Under vår testperiod fann vi att gymmet var tillräckligt tillräckligt för en genomsnittlig användare. Avläsningarna från den optiska pulssensorn matchade den för medicinsk utrustning. Den inbyggda GPS-enheten hjälpte till att spåra våra löp- / cykelsessioner exakt. Klockan levereras också med en höjdmätare, accelerometer och ett inbyggt gyroskop.

Ett annat smidigt tillskott som vi gillade var en högtalare, som hjälpte till att ge en enklare användning av Google Assistant. Högtalaren är tillräckligt hög för att du lätt skulle kunna höra saker i en lite trångt miljö men fungerar inte i mer utmanande situationer. Du kan i teorin spela musik genom klockans högtalare, men vi gillade det inte personligen.

När det gäller batteriets livslängd är det ärligt talat anständigt. WearOS-klockor har tillhandahållit högst två dagars batteritid och Fossil Gen 5 följer den. Under våra tester med alltid på skärmen och vissa funktioner avstängda varade klockan drygt en dag. Men med alla funktioner påslagen varade det bara 18 timmar. GPS, Always-on-display och sleep tracking tar en avgift på batteriet och de bör slås på / av i enlighet därmed.

Som standard finns det inga strängare batterilägen i WearOS, så Fossil har levererat tre av dem i klockan. För det första finns det dagliga läget, som håller varje funktion påslagen samtidigt – plats, alltid på skärmen, NFC, högtalare och allt annat.

Sedan utökat batteriläge som låter dig ställa in Bluetooth så att den slås på och av enligt ett schema för dagen. Den sista är det anpassade läget, vilket, som namnen antyder, ger dig möjlighet att aktivera / inaktivera funktioner enligt din vilja.

Bedömning – Ska du gå för det?

Fossil har en äldre och beprövad meritlista som visas med Gen 5 smartwatch. Under generationerna har produkten mognat tillräckligt. Till ett klisterpris på 22,999 INR ger Fossil Gen 5 smartwatch en smidig smidig upplevelse, ger dig Google Assistent på handleden och packar i en hel serie fitnesscentrerade funktioner.

Det som besegrar upplevelsen är den medelmåttiga batteritiden. Nu kan detta hanteras något genom att försiktigt använda de inbyggda batterisparlägena. Det finns inte mycket av en tävling kvar i denna priskategori förutom att flytta mot Apple Watch men med det senaste inträdet av Oppo Watch och lanseringen av den mycket uppskattade OnePlus Watch, värms saker och ting lite upp.

0 Shares