Franska åklagare undersöker Apple på grund av ‘planerad föråldring’ av iPhones

0 Shares

Ansluta en iPhone 6S

Det har länge funnits rykten om att Apple saktar ner iPhones i ett försök att uppmuntra ägare att uppgradera till nyare modeller. Samtidigt som företaget inte erkände denna exakta anklagelse hade den sagt att det minskar iPhones prestanda för att motverka åldrande batterier.

Nu inleder den franska konsumentbedrägeriet DGCCRF en utredning om vad som beskrivs som “planerad föråldring.” I Frankrike är det olagligt att medvetet förkorta en produkts livslängd för att uppmuntra ersättningsköp, och utredningen kommer efter ett klagomål från en konsumentgrupp.

Se även:

Apple har utsatts för kritik inte bara för minskningen av iPhone-prestanda utan också för att det gjordes utan att informera användarna. Företaget har be om ursäkt och inrättat ett billigare batteribyteprogram för mobiltelefonägare, men detta räcker inte för att stoppa möjligheten till rättsliga åtgärder.

Konsumentgruppen, Stop Planned Obsolescence (Hop), säger att avmattningen av äldre enheter sammanföll med lanseringen av iPhone 8. Det påstås:

Avmattningen av äldre enheter verkar ha det medvetna syftet att driva Apples kunder mot att köpa den nya modellen.

Det är svårt att säga hur lång tid den preliminära utredningen kommer att ta, eller om saken kommer att ledas av en domare. Om saker och ting tas så långt kan Apple drabbas av böter på upp till fem procent av sin årliga försäljning.

Bildkredit: Chadawan Heemsuhree / Shutterstock

0 Shares