Gartner: Windows 10 är på väg ner – dyster prognos för de kommande tre åren

0 Shares

Arg PC

Gartner har en dyster förutsägelse för Microsoft som bygger sina förhoppningar på Windows 10 och den kommande Creators Update. Enligt forskningsföretaget kommer Windows att förlora OS-andelen 2017 och sedan flatline i åtminstone de kommande två åren.

Gartners förutsägelse täcker alla smaker av Windows, men det betyder naturligtvis verkligen Windows 10 eftersom det nu är Microsofts enda lätt tillgängliga operativsystem. Apple å andra sidan är inriktad på en ljusare framtid, med sina operativsystem inställda på fortsatt tillväxt.

SE ÄVEN: Windows 10 går in 2017 inte med en smäll, utan en gnäll

Forskningsföretaget säger att Windows 10 var på cirka 260 miljoner nya enheter 2016 och svarade för 11,2 procent av alla enheter (inklusive datorer och telefoner) som skickades förra året – totalt 2,3 miljarder produkter.

Apple-enheter – som kör iOS eller macOS / OS X – stod för 248 miljoner leveranser 2016.

Gartner säger dock att antalet nya produkter som kör Microsofts operativsystem förväntas minska med 3 procent jämfört med året innan – vilket motsvarar 252 miljoner enheter, mestadels datorer – medan Apple-leveranser är inställda på att återhämta sig och klättra med 8 procent jämfört med föregående år, till 268 miljoner leveranser. Gartner räknar med att Apples tillväxt kommer att fortsätta de närmaste två åren – upp med 3 procent 2018 (276 miljoner enheter) och upp med ytterligare 3 procent 2019 (285 miljoner).

2018 förutspås Microsoft se en tillväxt på nästan noll procent (253 miljoner enheter) och under 2019 växa med bara 1,8 procent (257 miljoner).

Det betyder att Apples operativsystem kommer att stjäla andraplatsen från Windows i år – när det gäller nya enhetsleveranser – och utöka deras ledning 2018-19.

Det är iPhone som verkligen driver Apples framgång, och Windows Phone misslyckas, i kombination med fallande PC-försäljning, som är Microsofts ånger. Marknadsmättnad är dock ett problem för båda.

“Den globala marknaden för apparater stagnerar. Mobiltelefontransporter växer bara på tillväxtmarknaderna i Asien / Stillahavsområdet, och PC-marknaden når bara botten av nedgången”, säger Ranjit Atwal, forskningschef på Gartner.

“Förutom den minskande transporttillväxten för traditionella enheter, börjar de genomsnittliga försäljningspriserna också stagnera på grund av marknadens mättnad och en långsammare innovationstakt”, tillade Mr. Atwal. “Konsumenterna har färre skäl att uppgradera eller köpa traditionella enheter. De söker färskare upplevelser och applikationer i nya kategorier som huvudmonterade skärmar (HMD), virtuell personlig assistent (VPA) -högtalare och bärbara apparater”.

Varken Apples OS-tillväxt eller Windows nedgång påverkar Androids dominans. Googles operativsystem hittades på nästan 1,8 miljarder nya enheter som skickades förra året och det kommer att fortsätta att härska under många år framöver.

Fotokredit: Minerva Studio / Shutterstock

0 Shares