Glöm Avengers: Endgame eller Game of Thrones – titta istället på ‘Clippy: The Unauthorized Biography’

0 Shares

Steven Sinofsky var en ledande befattningshavare på Microsoft som kanske är mest känd för att leda skapandet av Windows 8 och RT. Men han hade också en nyckelroll i utvecklingen av Microsoft Office redan på 1990-talet. Det här var en tid då användare fruktade att försöka skriva ett brev i Word för att bara starta det kunde väl kalla upp Clippy – Candyman av produktivitetsprogramvaran – som skulle försöka hjälpa, men sällan användes verkligen.

Clippy kanske har gått i pension i 15 år nu, men för att fira kontorsassistentens 25-årsjubileum har Sinofsky gjort en obehörig biografi av den splittrade animerade gemen som du kan se i sin helhet här.

I en lång Twitter-tråd förklarar Sinofsky:

Clippy (född Clippit) började för 25 år sedan, precis, slår mig. Clippy’s har gått i pension i 15 år men intresset för funktion / teknik kvarstår. Gjorde en video av mina erfarenheter och tankar då.

Som de säger finns det några “aldrig tidigare sett bilder” som borde ge ett leende till alla tillverkare. Men egentligen handlar den här videon om en resa genom problemlösning och design aka produkthantering. Var Clippy ett misslyckande? Varför vara så dum? Hur hände det?

Två saker för twitter men titta på videon. (1) Funktionerna är inte utformade i vakuum. (2) Risktagande är en stor del av produktdesignen och vad risk innebär är också mycket kontextuell. Lätt att fastna i söt / dum, men sammanhanget är det som gör det här intressant och roligt.

På 90-talet var mjukvaran väldigt svår att använda. Många produkter är svåra för vanliga människor att använda svåra som AutoCAD, Photoshop är men det är verktyg som är ett yrke. Office är verktyget för alla yrken som används förutom högkvalificerade verktyg.

Med tusentals “kommandon” tillgängliga när som helst (3500 1997) är det ett av de svåraste designproblemen, men lösning krävs dock eftersom Office-kunder är * alla *. Office är fortfarande ett av de mest sofistikerade verktygen som används av massorna. Galen att tänka på.

Clippy skapades av nödvändighet. Varje konkurrent hade funktioner men människor kunde inte använda dem. Böcker, personliga kurser, till och med högskolepoäng var normen för att lära sig att använda Office. Men detta var inte hållbart som ett företag eftersom produkten hoppades kunna växa.

Så när man tänker på Clippy är det alltid värt att komma ihåg produktens komplexitet. Det handlade inte om att vara en söt “gimmick” utan om att försöka uppnå ett genombrott för vad som fortfarande är en enormt komplex uppgift med få kamrater.

Lågrisklösningen var att erbjuda mer “hjälp” genom böcker eller Microsoft-godkända kurser (t.ex. “Microsoft University” var en sak). Skalning som skulle kosta pengar och vara tuff men verkade också så gammal. Det måste finnas ett tekniskt svar.

I videon pratar vi om vägen som fick oss till superhightech kombinerat med superkul – allt passar ihop nu. Vi kände till alla begränsningar men var så fokuserade på att försöka lösa problemet att vi var villiga att riskera att inte lösa “hela” problemet.

Många kanske ser Office genom linsen att alltid vara ledare. 1994 var Office bara nästan ledande på Windows men Windows var fortfarande väldigt nytt och * blev bara företagande (debatt om GUI fortfarande rasande) och de verkliga enhetsledarna var MS-DOS 1-2-3 och WordPerfect.

Tillverkarna av dessa produkter arbetade också på men sent med Windows-produkter. Branschen var fortfarande i ett läge som antog när dessa produkter anlände, de som alltid hade varit andra plats från Microsoft skulle vara tillbaka på andra plats.

Ytterligare andra tänkte över, Office är att förlora. Valet att ta en enorm risk i en funktion som Clippy. -Det borde inte underskattas. Jag älskar den här delen av den eran av MS. Att ta risk som ledare, oavsett hur säker, är en verkligt differentierad del av kulturen.

Även om digitala assistenter som Alexa, Siri, Google Assistant och Cortana är vanliga idag, var Clippy bland de första som spriddes allmänt. Ja, han var inte så bra, men när man tänker på de begränsningar som programmerare arbetade under då är det verkligen ingen överraskning. Han kanske inte hade varit till nytta för mig, men jag är säker på att han var till hjälp för tusentals användare att komma in i ordbehandling för första gången.

Längs vägen kommer den här videon att avslöja:

Vilket problem det nybildade Microsoft Office-teamet försökte lösa Vilka Stanford University och Microsoft Research-idéer informerade om designen av funktionen Hur projektet godkändes, vilket storleksteam arbetade med det och vad BillG tyckte om det (varning: f-bomb framåt!) Vilken användartestning laget gjorde på både utseendet och känslan av funktionen, såväl som rollkaraktärerna som hamnade i galleriet (inklusive ett strängt formulerat brev från Microsoft Japan-kontoret med invändningar mot 4-finger karaktärer) Hur råd från legendariska Disney-animatörer ledde till att assistenterna hade en scen för att “uppträda” på hur funktionen lanserades och marknadsfördes, och tidiga reaktioner från användare och granskare Clippys cameo på Conan O’Briens senkvällshow under regeringens antitrustärende Hur laget gick för långt med sina mallar och demos, vilket i slutändan resulterade i brevskrivande meme Clippys utarbetade pensioneringsfest i San Francisco, komplett med ett pressmeddelande och en blueslåt (som y Du kommer att höra i videon) Arten av risktagande i mjukvaruutveckling Vad Clippy berättar om framtiden för digitala assistenter som blir allt mer genomgripande i landskapet med smarta högtalare, chatbots och andra sociala hjälpare

Titta på hela en timmes 14 minuters video nedan och dela dina minnen av Clippy (eller Clippit om du föredrar), i kommentarerna nedan.

0 Shares