Google bekräftar att det vilseledande spårar din plats även med Platshistorik inaktiverad – men det förändrar inte det

0 Shares

Pinocchio med skugga

Kall det dålig formulering, kall det uppenbart lögn, kall det vad du gillar – Google visade sig nyligen ha vilselett människor om vad inaktiverande Platshistorik på deras telefoner egentligen innebar. Många trodde förståeligt att avstängning av denna inställning skulle förhindra Google från att spåra och registrera sin plats. De hade fel

Men trots den upprörda orsakade av denna uppenbarelse ryggar Google inte ner. I stället för att ändra inställningen för inställningen så att den gjorde vad folk förväntar sig att göra, har företaget istället valt att helt enkelt uppdatera sina hjälpsidor för att göra det tydligt hur vilseledande det är.

Se även:

En uppdatering har gjorts på hjälpsidorna om Platshistorik för att göra det något tydligare vad inställningen gör, men hur många kommer realistiskt sett att se det? På sidan stod tidigare att: “Du kan stänga av Platshistorik när som helst. Med Platshistorik av är de platser du besöker inte längre lagrade”, och ledde till att Google anklagades för att medvetet vara vilseledande.

Nu lyder den uppdaterade versionen av sidan:

Du kan när som helst inaktivera Platshistorik på kontonivå.

Den här inställningen påverkar inte andra platstjänster på din enhet, som Googles platstjänster och Hitta min enhet. Viss platsinformation kan sparas som en del av din aktivitet på andra tjänster, som Sök och Kartor. När du stänger av platshistoriken för ditt Google-konto är det inaktiverat för alla enheter som är kopplade till det Google-kontot.

Medan Google inte har varit tillräckligt ärlig för att säga “ja, vi har ljugit för att vilseleda kunder”, utfärdade en talesman ett uttalande som säger:

Vi har uppdaterat det förklarande språket om Platshistorik för att göra det mer konsekvent och tydligt på våra plattformar och hjälpcenter.

Associated Press – som har bidragit till att bryta den ursprungliga berättelsen – konstaterar att detta markerar något av en förändring i position för Google. Företaget sa tidigare: “Vi tillhandahåller tydliga beskrivningar av dessa verktyg”.

Googles kritiker klagar över att det även med omformuleringen är svårt att förstå hur platsdata lagras på flera platser och styrs av flera inställningar.

Bildkredit: Dado Photos / Shutterstock

0 Shares