Google betalade 1 miljard dollar till Apple så att sökningen skulle förbli på iPhones

0 Shares

google_on_iphone

På smartphone-arenan är Apple och Google rivaler – men det betyder inte att de inte kan ha ett symbiotiskt förhållande. Långvarig rivalitet i åtanke, många har ifrågasatt varför Apple har behållit Google som standardsökval på iPhones. Anledningen är att pengar pratar.

Avskrift av ett upphovsrättsärende som involverar Google och Oracle visar att sökjätten betalade Apple 1 miljard dollar 2014. Det finns ett avtal som innebär att Google betalar Apple en procentandel av intäkterna som genereras via iOS-enheter. Detta är något som ryktats under en tid, men varken Apple eller Google har kommenterat.

Nyheten kommer via Bloomberg som hävdar att Google delar upp till 34 procent av sina intäkter med Apple. Domstolsutskrifter från förra veckan visar att arrangemanget avslöjades av Oracle-advokat Annette Hurst. Rättsliga handlingar visar också att Google försökte få domaren att få information om arrangemanget ur protokollet. Avskriften visar att advokat Robert Van Nest sa:

Den procentsatsen som just nämnts, som ska förseglas. Vi pratar hypotetiska här. Det är inte ett allmänt känt nummer.

Begäran blockerades, men Apple och Google överklagade separat den 20 januari och sa att: “De specifika ekonomiska villkoren i Googles avtal med Apple är mycket känsliga för både Google och Apple. Både Apple och Google har alltid behandlat denna information som extremt konfidentiell”.

Bloomberg rapporterar att:

Transkriptionen försvann spårlöst från elektroniska domstolsregister klockan 15.00 i Stillahavsstadens standardtid utan indikation på att domstolen beslutade på Googles begäran att försegla det.

Apple och Google är fortfarande snäva om deras förhållande.

Fotokredit: NuOilSuwannar / Shutterstock

0 Shares