Google Chrome-uppdatering för att skylla på ostartbara Mac-datorer

0 Shares

Chrome på macOS

Tidigare på veckan rapporterade Variety om ett mystiskt problem med Mac-datorer i Hollywood. Eftersom problemen – som hindrade system från att starta om – påverkade tv- och filmredaktörer i LA, trodde man initialt att programvaran Avid Media Composer var fel.

Men i själva verket var det Google som var skyldig. En buggyuppdatering för företagets Chrome-webbläsare orsakade problem för ett antal Mac-användare vars system uppfyllde vissa villkor. Google har publicerat information om en lösning för dem som drabbats av problemet där Chrome-uppdateringen skadar MacOS-filsystemet.

Se även:

Det uppstod panik och förvirring i Hollywood när filmredaktörer fann att de inte kunde starta om sina Mac-datorer. Ett stort antal rapporter om system som inte kan startas kom från Media Composer-användare och Avid sa att det arbetade “dygnet runt” och gjorde “vad som än krävs” för att komma till botten med problemet.

Men Media Composer var inte skyldig. Det var, som Macintosh förklarar, en uppdatering för Chrome som orsakade problem för användare av macOS 10.9 – 10.14 Mojave med Software Integrity Protection (SIP) inaktiverat. Anledningen till att så många användare av Avid Media Composer påverkades är att SIP måste inaktiveras för att vissa grafikkort från tredje part ska fungera.

Google har nu erkänt att en uppdatering som den drev ut var orsaken:

Vi upptäckte nyligen att en Chrome-uppdatering kan ha levererats med ett fel som skadar filsystemet på macOS-maskiner med SIP (System Integrity Protection) inaktiverat, inklusive maskiner som inte stöder SIP. Vi har pausat utgåvan medan vi slutför en ny uppdatering som löser problemet.

Om du inte har vidtagit åtgärder för att inaktivera systemintegritetsskydd och din dator är på OS X 10.11 eller senare kan detta problem inte påverka dig.

Företaget fortsätter med att förklara stegen som måste vidtas för att komma igång igen:

För att återställa en maskin som har påverkats av detta fel, vänligen starta i återställningsläge och öppna sedan Terminal-applikationen från menyn Verktyg.

I Terminal-applikationen kan du köra följande kommandon:

chroot / Volumes / Macintosh HD # “Macintosh HD” är standard

rm -rf /Library/Google/GoogleSoftwareUpdate/GoogleSoftwareUpdate.bundle

mv var var_back # var kanske inte finns, men det är bra

ln -sh privat / var var

chflags -h begränsad / var

chflags -h dold / var

xattr -sw com.apple.rootless “” / var

Starta sedan om. Detta tar bort den berörda versionen av Google Software Update och återställer sedan den skadade delen av filsystemet.

Bildkredit: PixieMe / Shutterstock

0 Shares