Google, Facebook, Microsoft och Twitter samarbetar med dataöverföringsprojekt med öppen källkod för att underlätta dina data

0 Shares

Facebook, Google, Microsoft, Twitter-logotyper

Fyra giganter i teknikvärlden har gått samman i ett försök att göra det lättare för människor att flytta data mellan tjänster. Samarbetet mellan Google, Facebook, Microsoft och Twitter har formen av Open Source Data Transfer Project, vars syfte är att göra det möjligt att “överföra data direkt från en tjänst till en annan utan att behöva ladda ner och ladda upp den igen. “.

De fyra anslutande företagen tillkännagav dataportabilitetsplattformen som för närvarande använder offentliga API: er för att erbjuda stöd för foton, e-post, kontakter, kalendrar och uppgifter från grundarna samt andra företag som uppmuntras att engagera sig.

Se även:

Samarbetet är ett erkännande av att människor vill ha mer kontroll över sina data och Data Transfer Project grundas med tron ​​att bärbarhet och interoperabilitet är centrala för innovation. Medan många onlinetjänster tillhandahåller ett sätt att ladda ner användardata, är det ofta svårt att överföra data till en annan tjänst – eller helt enkelt inte.

Med erkännande av att det nya projektet är i ett mycket tidigt skede säger Facebook om det:

Att flytta dina data mellan två tjänster kan vara komplicerat eftersom varje tjänst byggs annorlunda och använder olika typer av data som kan kräva unika sekretessregler och inställningar. Du kan till exempel använda en app där du delar foton offentligt, en app för sociala nätverk där du delar uppdateringar med vänner och en fitnessapp för att spåra dina träningspass. Människor vill alltmer kunna flytta sina data mellan olika typer av tjänster som dessa, men de förväntar sig att de företag som hjälper dem att göra det också kommer att skydda deras data. Det här är de slags frågor som Data Transfer Project kommer att ta itu med.

En vitbok beskriver målen för projektet, samt ger information om datamodeller och standarder som andra företag behöver följa om de vill engagera sig. Twitter säger att man vill hjälpa till att främja “friktionsfria, individuellt drivna former för dataöverföring”, och Google säger att man använder projektet för att bygga vidare på alternativet Ladda ner dina data som det redan erbjuder:

Tillsammans med Microsoft, Twitter och Facebook tillkännager vi Data Transfer Project, ett open source-initiativ som syftar till att utveckla verktyg som gör det möjligt för konsumenter att överföra sina data direkt från en tjänst till en annan utan att behöva ladda ner och ladda upp den igen .

Det återstår att se hur framgångsrik den nya plattformen är, men med GDPR som ökar allmänhetens medvetenhet om och intresse för personuppgifter är det något som verkligen kommer att få stor uppmärksamhet. Och med fyra så stora namn som grundare är det något som sannolikt inte bara kommer att försvinna.

Koden för Data Transfer Project finns på GitHub och mer information finns på projektets webbplats.

0 Shares