Google implementerar nya Play Store-policyer för appar som begär SMS och samtalsloggtillstånd

0 Shares

Telefon och kontakter ikoner

Google har infört integritets- och säkerhetsfokuserade förändringar som en del av en uppdatering av utvecklingspolicyn för Google Play. I ett drag som är utformat för att skydda känslig data finns det nya regler för appar som begär SMS- och samtalsloggtillstånd.

Med omedelbar verkan är det endast möjligt för appar som är konfigurerade att vara standardsamtal eller textapp för att få åtkomst till telefon- och SMS-data.

Se även:

Google har inte angett om ändringen har skett på grund av sin Project Strobe-granskning – den som grävde ut ett API från Google+ som innebar att användardata läcktes ut och något som Google bestämde sig för att täcka över. Vad som är tydligt är dock att Google har mer än någonsin ansträngningar för att övertyga användarna om att det tar deras integritet och säkerhet på allvar.

I ett blogginlägg om de nya policyerna säger Google:

Vissa Android-appar ber om tillstånd för åtkomst till en användares telefon (inklusive samtalsloggar) och SMS-data. Framöver kommer Google Play att begränsa vilka appar som får be om dessa behörigheter. Endast en app som har valts som en användares standardapp för att ringa samtal eller textmeddelanden kan få tillgång till samtalsloggar respektive SMS.

Paul Bankhead, chef för produktadministration på Google Play förklarar att med början i november “Google Play kräver uppdateringar av befintliga appar för att rikta in sig på API-nivå 26 (Android 8.0) eller högre” – en policy som redan gäller nya appar.

Bildkredit: Östpop / Shutterstock

0 Shares