Google klämmer ner appar som missbrukar tillgänglighets-API – och det kan påverka dina favoritappar

0 Shares

Google lanserar en hård nedbrytning av appar som missbrukar tillgänglighetstjänster och hotar att ta bort dem från Play Store. API: t skapades speciellt för att hjälpa användare med olika funktionshinder, men utvecklare har hakat fast det som ett sätt att öka funktionaliteten i sina appar.

Gilla Tasker, LastPass och Universal Copy är bland titlarna som använder API för tillgänglighetstjänster, och de har blivit varnade för att antingen förklara varför de använder API: et, sluta använda API: t eller avpublicera sin app.

Google har mailat ett antal utvecklare och berättat för dem att de måste vidta åtgärder för att undvika att deras appar tas bort från Play Store. Det finns en aktiv tråd på Reddit där utvecklare och appanvändare klagar, särskilt om att Google bara tillåter 30 dagar för efterlevnad.

E-postmeddelandet som skickas ut till utvecklare säger:

Om du inte redan gör det måste du förklara för användarna hur din app använder [accessibility service] för att hjälpa användare med funktionsnedsättning att använda Android-enheter och appar. Appar som inte uppfyller detta krav inom 30 dagar kan tas bort från Google Play. Alternativt kan du ta bort alla begäranden om tillgänglighetstjänster i din app. Du kan också välja att avpublicera din app.

Även om det finns något av en risk för att välkända appar kommer att påverkas är det troligt att de försvinner helt. Det finns alternativa API: er som kan användas för att efterlikna funktionerna i Accessibility Services API, men det faktum att många av dessa är specifika för Oreo innebär att vissa användare möter förlust av åtkomst till vissa funktioner.

Som utvecklaren av Tasker påpekar:

Tyvärr har Google beslutat att förbjuda appar som använder tillgänglighetstjänsten för saker
annat än “att hjälpa användare med funktionshinder”.

Jag fick ett mejl med 30 dagars (hur generöst) meddelande idag.

Jag planerar att ersätta appdetektering med API för användningsstatistik. Tyvärr detta
API startade med API 21, (tills de begränsar användningen av det ….) så människor
att använda Tasker på en pre-Lollipop-enhet kommer inte att kunna använda appkontexter längre.

Det finns flera andra små funktioner som inte fungerar längre,
som bakåtknappen.

Googles största oro över missbruk av API är att det utgör ett potentiellt säkerhetshot.

Bildkredit: dennizn / Shutterstock

0 Shares