Google kopierar Microsoft och ger webbläsarval till Android för att avvärja antitrustregulatorer

0 Shares

Google Chrome-ikon på mobilen

Google är inte främmande för utredningar och frågor om dess praxis, och i Europa har företaget haft stort intresse från Europeiska kommissionen för brott mot antitrustlagar. Nu, i ett drag som motsvarar Microsofts webbläsarval för nästan ett decennium sedan, kommer Google att ge Android-användare möjlighet att välja sin standardwebbläsare och sökmotor.

Detta är dock inte något som kommer att hända på global nivå – åtminstone inte till att börja med. Eftersom Google bara är angelägen om att undvika anklagelser om att vara konkurrensbegränsande i Europa är det bara europeiska Android-användare som kommer att påverkas.

Se även:

Googles problem i Europa har pågått ganska länge – men i ett blogginlägg om det kommande webbläsarvalet företaget SVP för globala angelägenheter sätter Kent Walker en ganska mer positiv snurr på saker. “I nästan ett decennium har vi diskuterat med Europeiska kommissionen om hur vissa av våra produkter fungerar”, säger han. Ett resultat av dessa “diskussioner” var rekordstora böter på 5 miljarder dollar för antitrustöverträdelser – något som han kallar “formella bekymmer från Europeiska kommissionen”.

Men huvudsyftet med blogginlägget är att tillkännage införandet av ett urval av webbläsare och sökmotor för europeiska Android-användare. Kent förklarar:

På Android-telefoner har du alltid kunnat installera vilken sökmotor eller webbläsare du vill ha, oavsett vad som förinstallerades på telefonen när du köpte den. Faktum är att en typisk Android-telefonanvändare vanligtvis installerar cirka 50 ytterligare appar på sin telefon.

Efter kommissionens beslut i juli 2018 ändrade vi licensmodellen för de Google-appar vi bygger för användning på Android-telefoner och skapade nya separata licenser för Google Play, webbläsaren Google Chrome och för Google-sökning. På så sätt bibehöll vi friheten för telefontillverkare att installera valfri alternativ app tillsammans med en Google-app.

Nu kommer vi också att göra mer för att säkerställa att Android-telefonägare känner till det stora utbudet av webbläsare och sökmotorer som finns att ladda ner till sina telefoner. Detta kommer att innebära att man frågar användare av befintliga och nya Android-enheter i Europa vilka webbläsare och sökappar de vill använda.

Google har inte lämnat några detaljer om hur denna process kommer att fungera för befintliga Android-användare jämfört med de som ställer in en enhet för första gången, och har inte heller gett någon större indikation på när denna ändring kommer att införas – inget mer specifikt än ” under de närmaste månaderna “. Företaget kan ha några av de djupaste fickorna i branschen, men det hoppas fortfarande att det med sitt senaste tillkännagivande lyckades undvika ytterligare böter från Europeiska kommissionen.

Bildkredit: BigTunaOnline / Shutterstock

0 Shares