Google låter Android-användare i Europa välja sin standardsökmotor – och kommer att tjäna pengar på att göra det

0 Shares

Android-sökval

Som svar på en böte på 5 miljarder dollar för antitrustöverträdelser i Europa, har Google meddelat att det kommer att införa ett nytt alternativ för “sökmotor” nästa år. Det är en idé som liknar Browser Choice-skärmen som Microsoft introducerade efter konkurrensbegränsande klagomål om Internet Explorer.

Google kommer att “införa ett nytt sätt för Android-användare att välja en sökleverantör för att driva en sökruta på deras startskärm och som standard i Chrome (om den är installerad)” i Europa från och med 2020. De sökmotorer som visas i listan kommer bestämmas av auktioner. Googles rivaler kommer att behöva bjuda på att visas i listan, vilket innebär att företaget – kontroversiellt – kommer att tjäna pengar på att ge användarna val.

Se även:

Google skriver om den kommande förändringen i ett blogginlägg: “Tidigare i år presenterade vi Android-användare ett alternativ att ladda ner ytterligare sök- och webbläsarappar i Google Play. Detta följer de ändringar som vi gjorde för att följa Europeiska kommissionens beslut om Android “.

Företaget säger vidare:

Nästa år introducerar vi ett nytt sätt för Android-användare att välja en sökleverantör för att driva en sökruta på deras startskärm och som standard i Chrome (om den är installerad). Sökleverantörer kan ansöka om att få vara med på den nya valskärmen, som kommer att visas när någon ställer in en ny Android-smartphone eller surfplatta i Europa.

Den kontroversiella delen nämns inte riktigt i detta blogginlägg, även om det finns en länk till ett annat blogginlägg som förklarar det ytterligare. Google säger att “kvalificerade sökleverantörer måste fylla i ett ansökningsformulär och kan bjuda på inkludering baserat på en auktion”.

Utöka detta förklarar Google:

Google kommer att använda en första-auktion med slutna bud för att välja de andra allmänna sökleverantörerna som visas på valskärmen. Google genomför auktioner per land under perioden 1 januari 2020 till 31 december 2020. Efter den första auktionsomgången kommer eventuella efterföljande omgångar att ske en gång per år.

I varje landsauktion kommer sökleverantörer att ange det pris som de är villiga att betala varje gång en användare väljer dem från valskärmen i det aktuella landet. Varje land har ett lägsta budtröskel. De tre högsta budgivarna som uppfyller eller överskrider budtröskeln för ett visst land visas på valskärmen för det landet.

Auktionsvinnarna och Google kommer att beställas slumpmässigt i valskärmen. I händelse av oavgjort, fördelar Google slumpmässigt slumpmässigt bland de bundna anbudsgivarna. I händelse av att färre än tre kvalificerade sökleverantörer uppfyller eller överskrider budtröskeln, fyller Google alla återstående platser slumpmässigt från poolen av kvalificerade sökleverantörer. Poolen av kvalificerade leverantörer kommer att inkludera de som ansökte om att delta i valskärmen men inte lämnade bud.

Det faktum att det är de högsta anbudsgivarna som gör det till listan kan sannolikt visa sig vara kontroversiellt. Det betyder inte bara att Google kommer att tjäna på att introducera den nya sökvalsskärmen, men det prissätter också de mindre aktörerna på marknaden. Med tanke på att skärmen introduceras efter ett anti-trust-fall är det uppriktigt sagt lite konstigt beslut.

0 Shares