Google meddelar närliggande anslutningar 2.0 komplett med offline-kommunikation

0 Shares

google-närliggande-kommunikation-2

Den andra iteration av närliggande anslutningar – kallat, roligt nog, närliggande anslutningar 2.0 – är över oss. Google har släppt API: t för Android-utvecklare, vilket ger dem tillgång till större bandbredd, minskad latens och – mest spännande – offline-funktionalitet.

Närliggande anslutningar 2.0 arbetar via Bluetooth och Wi-Fi och gör det möjligt för enheter att kommunicera med varandra utan att behöva en internetanslutning. API: n stöds av Android-enheter som kör Google Play-tjänster 11.0 och senare, och det är i grunden ett peer-to-peer-system som fungerar ungefär som en nästa generations version av NFC.

Så vad är potentialen för närliggande anslutningar 2.0? När vi introducerar tekniken föreslår Google att den kan användas för att automatiskt justera temperaturen på ditt hotellrum när du går in, eller så kan adressböckerna för två enheter smälta samman när de är nära varandra. Två olika former av närliggande nätverkstopologi (ett nätverksnätverk eller ett nätverk med en laddad enhet) möjliggör en rad olika användningsområden.

Google förklarar:

Kärnan i detta API är en anslutning (med Unix-uttagsliknande semantik) som du kan använda för att överföra byte, filer eller dataströmmar. Det finns två anslutningstopologier som stöds:

Stjärna: Användbar för att skapa 1: N-topologier där det finns en central enhet som andra är särskilt intresserade av. Till exempel värd för ett offline-spel eller lärarens enhet i en klassundersökningsapp.

Klunga: Användbar för att skapa M: N-topologier som gör det möjligt att skapa lösare nätliknande nätverk. Till exempel en klassrumsapp som stöder bildande av ad-hoc-projektgrupper för samarbete i realtid eller en offline-hypernärhetsbaserad chattapp.

Det är uppenbarligen mycket tidiga dagar för närliggande anslutningar 2.0, men Google avslöjar ett antal idéer som har utvecklats:

Weather Channel bygger nätverk på begäran i data-brister för att sprida brådskande vädervarningar. Hotstar möjliggör offline mediedelning på platser med fläckig / ingen internetanslutning (som kollektivtrafik, flygplan etc.) GameInsight använder närliggande anslutningar för att inte bara hitta spelare i närheten utan också för att köra hela spel offline. Android TV bygger en fjärrkontrollapp (som drivs av närliggande anslutningar) för att förenkla den första installationen och för att möjliggöra efterföljande andra skärmupplevelser.

Mer information finns på Connections API-sidan på Googles utvecklarwebbplats.

0 Shares