Google ‘Monotune’ är jävligt bra metaformarknadsföring

0 Shares

Android Monotone

Stor reklam slår ett ackord, i detta fall helt bokstavligt, hos konsumenter. Det bästa jämför den primära produkten med en annan, vilket effektivt framkallar känslomässig koppling. Apples serie “1984” och “Skaffa en Mac” -serie är utmärkta exempel. I den förstnämnda visas IBM PC: n som Big Brother, medan de senare representerar Mac och PC – fördelarna med den ena och skadar den andra. Båda exemplen använder metaforer för att förenkla komplexa jämförelser och göra bestående intryck snarare än att checklista.

Google-spot “Monotune” är en magnifik metafor – piano med 88 olika tangenter som representerar Android mot en annan, som visar iPhone, där alla toner är desamma. Musik är minnesvärd, och jämförelsen slår lika mycket för underströmmen. Apples varumärke är ofta förknippat med musik och även kreativa individer.

Sällan stöter någon konkurrent Apple så gripande eller lika effektivt. Metaforen klarar det. Jag såg annonsen igår kväll under “The X-Files”, som jag spelade in. Snabbspolning genom reklamfilmerna, den här fick min uppmärksamhet nog för att stoppa, spola tillbaka och titta. “Monotune” är den enda reklamen som jag såg igår kväll och igen under den andra sändningen på Fox (Ja, jag hoppade över Grammys och Adeles fluffade föreställning.)

I flera år har jag frågat vad som är fel med Apples konkurrenter? Varför annonserar de inte mer eller till och med lika mycket? När iPod styrde världen var reklam överallt och sändes konsekvent under Prime Time, där få andra musikspelare någonsin marknadsfördes. Är det konstigt att konsumenterna köpte iPod när den presenterades som det enda valet?

iPhone är inte långt borta. Apple har länge annonserat konsekvent och aggressivt, även när dess smartphone-försäljning ökade. Konkurrerande enheter annonseras oftare av mobiloperatörer än tillverkarna. I en överraskande förändring ökade Google sin Nexus-reklam efter lanseringen av 5X och 6P. Jag ser ofta samma plats flera gånger under ett enda TV-program (och jag tittar inte så många).

Men Nexus-fläckarna är tama, faktiskt ganska ljumma, jämfört med “Monotune”. Historiskt sett är Google inte känt för jämförande marknadsföring och absolut inget så smart eller kreativt som detta.

Konstigt nog finns det något nästan masochistiskt om platsen, eftersom företaget gynnar så mycket av iPhone-försäljningen. På vilken annan viktig mobilplattform hittar du en rad Google-appar och supporttjänster? Det finns Android och även iOS. Om rapporter från Oracle-tvister är korrekta betalade Google Apple en miljard dollar för att vara iPhones standardsökmotor. Det är en miljard skäl att inte bita Apple.

Som en fristående reklam är “Monotune” uppfriskande. Men storhet kommer från att gå längre, som Apple gjorde med “Get a Mac” eller Samsung med “The Next Big Thing”. Google bör följa upp en annan och en annan, var och en utökar metaforen och temat för Android som “annorlunda, inte samma” och iPhone handlar om halt likhet. Konceptet är kraftig motvikt till Apples långvariga image “coola barn”.

Vågar jag föreslå en uppföljningsannons? Vad sägs om “Tone Deaf” där en sångare gläder öronen över fem oktaver medan den andra träffar Middle C och ingen annan ton. En oförskämd variant skulle ha sångaren som representerar iPhone sjunger off-key. Men det finns ingen anledning att vara otäck. Finns det?

0 Shares