Google Nexus S recension

0 Shares

Förra året producerade Google sin egen Android-telefon, Nexus One. Det var en snygg telefon, gjord för sökjätten av HTC, men eftersom den mest såldes direkt av Google blev den aldrig massmarknad (HTCs Desire stal sin åska). I år har Google kommit med en annan egen brander, tillverkad av Samsung, Google Nexus S.

Liksom Samsungs Galaxy S har den här telefonen ett glanssvart plasthölje, vilket gör den lätt och behaglig att röra vid. Dess böljande form betyder att den är catwalk-tunn på platser, men ojämn på andra.

Bländande AMOLED-skärm

Slå på den och 4-tumsskärmen lyser. Även om detta är större än iPhone-skärmen, känns telefonen inte betydligt större. Skärmen har inte lika hög upplösning som Apples men den fångar fortfarande uppmärksamheten – den är AMOLED, en superlivande teknik där Samsung särskilt utmärker sig.

Skärmen är imponerande med hög kontrast: lägg den bredvid Nexus One så kan du verkligen se skillnaden. De beröringskänsliga lamporna under skärmen (Bakåt, Meny, Sök och Hem-knapparna) är perfekt placerade och lyhörda – på den tidigare Google-telefonen var du tvungen att trycka precis ovanför ikonen för att aktivera dem.

Du kanske inte märker det när du tittar på skärmen men det är konkavt, svagt böjt för att krama ditt ansikte närmare när du ringer. En gimmick, kanske, men det hjälper till att förhindra repor om du lägger den med framsidan nedåt på en plan yta.

5MP-kameran har en blixt, till skillnad från den tidigare Nexus One, så plötsligt är situationer med lägre ljus inte utanför gränserna, och den kan till och med dra överraskande mycket detaljer ur mörka scener utan blixt. Slutarfördröjningen betyder dock att du kommer att sakna fler magiska ögonblick än du fångar. Den framåtvända kameran kan inte sträcka sig till hi-def men fångar användbara, färgglada bilder om förhållandena inte är för utmanande.

Android 2.3

Det är lugnande att veta att Nexus S kör den senaste versionen av Android (‘Gingerbread’ 2.3), särskilt eftersom du är prisgiven av din mobiltelefontillverkare när det gäller OS-uppgraderingar. Nytt för Android 2.3 är ett alternativ för ‘Hantera appar’ som ganska mycket ersätter Task Killer-appen, så att du kan avsluta alla program som körs i bakgrunden och tömma din batterikraft och bandbredd.

Det virtuella tangentbordet har också förbättrats, så nu är det mindre risk för skrivfel, med hjälp av en mer användarvänlig automatisk kompletteringsfunktion.

En ovanlig funktion är NFC – Near Field Communication. Detta är samma teknik som används av Oyster-kort och kan erbjuda extra funktionalitet i framtiden, men just nu finns det inget sätt att utnyttja det.

Flammande hastigheter

Det finns tillräckligt med kraft i 1 GHz-processorn för att driva allt med snabbhet. Menyer och startskärmar glider responsivt och multitasking är inget problem. Nexus S har dock inte en plats för ett minneskort, så du är begränsad till 16 GB inbyggt lagringsutrymme. Det är bra för de flesta användningsområden, men det betyder att du inte kommer att kunna lagra mycket ljud och video samtidigt.

Frånvaron av flyttbar lagring visar sig vara telefonens största fel – en bland ett stort antal framgångar på en avgörande attraktiv telefon.

0 Shares