Google Play får fler nedladdningar, men Apples App Store leder till intäkter

0 Shares

Samsung Android Galaxy S5 iPhone 5s Apple iOS

Apples App Store genererade 75 procent mer intäkter än Google Play 2015, men den senare ansvarar nu för 100 procent fler nedladdningar, enligt en ny rapport om App-ekosystemets tillstånd 2015 av App Annie. Båda siffrorna är högre jämfört med föregående år.

App Store har ökat sin intäktsfördelning till 75 procent från 70 procent 2014, medan Google Play såg att nedladdningsföretaget steg från 60 procent samma år. De viktigaste marknaderna var i Apples fall Kina, USA och Japan, medan drivrutinerna för Google var Brasilien, Indien, Indonesien och Mexiko.

Som du kanske har märkt har Google Play ökat sin ledning över App Store tack vare nedladdningar från tillväxtmarknader, där ett ökande antal konsumenter köper smartphones. Mer prisvärda enheter – som till stor del drivs av Android – visar sig vara de mest populära bland shoppare, vilket hjälper till att förklara hur Google Play har lyckats med den här typen av prestanda.

Under tiden bidrog de tre ovan nämnda marknaderna som hjälpte App Store med nästan 90 procent till omsättningstillväxten jämfört med året innan. Kina är en av de viktigaste marknaderna för Apple, överträffar USA när det gäller nedladdningar och genererar dubbelt så mycket intäkter jämfört med 2014. Företaget har de större iPhonerna att tacka för denna prestation. Kina är den tredje marknaden när det gäller intäkter för Apple, bakom USA och Japan.

Den stora majoriteten av de genererade intäkterna, när det gäller båda appbutikerna, kommer från spel, som svarar för 90 procent av intäkterna från Google Play och 75 procent när det gäller App Store.

I USA överträffade Google Play-nedladdningarna App Store-nedladdningarna för första gången 2015, med en andel som ökade till 55 procent från 45 procent året innan. Motsatsen kan sägas om intäkter, där App Store fortsätter att ha en mycket bekväm ledning över Google Play.

“Det finns fortfarande betydande utrymme för tillväxt i mobilappsekonomin”, konstaterar App Annie i rapporten. “Enhetsgenomströmningen är fortfarande relativt låg på ett antal tillväxtmarknader och framtida ökningar kommer sannolikt att stärka nedladdningstillväxten. Butiksintäkterna kommer att fortsätta växa när publiken utvidgas och intäktsgenereringsalternativ som prenumerationer i appar får ytterligare dragkraft under det kommande året”.

Här är några andra intressanta resultat i rapporten. När man tittar på ridharing och taxiprogram säger App Annie att användningen har exploderat över hela världen, med ett betydande antal iOS- och Android-användare som använder sådana erbjudanden. Intäktsgenerering från dejtingsappar är nu också värt att nämna, med Tinder som utpekas i denna kategori.

Videostreamingappar genererar mer intäkter på stora marknader som USA, Kina och Storbritannien, medan ledande musikströmmingsappar såg mer än dubbelt så mycket som intäkterna 2015 jämfört med året innan.

Om du vill lära dig mer, kolla in rapporten här. Det måste sägas att App Annie ignorerar Windows Store helt i sin analys.

Fotokredit: Pieter Beens / Shutterstock.com

0 Shares