Google sätter en gräns för hur många anpassade Android-ROM-skivor du kan installera

0 Shares

Att ha möjlighet att installera en anpassad ROM är något som många människor, inklusive mig, älskar Android. Det är inte något som är möjligt på alla enheter som kör operativsystemet, som du kanske vet, men på smartphones och surfplattor som stöder det kan det göra stor skillnad för användarupplevelsen.

Varför? För om du gillar hårdvaran men inte går bra med lagerfördelningen är chansen att du hittar något som fungerar bättre som har gjorts av samhället. Eller om tillverkaren avslutade supporten kan du fortfarande få nyare versioner av Android på detta sätt. Problemet är att Google, som har tolererat praxis hittills, har beslutat att sätta en gräns för hur mycket kul du kan ha med det.

Enligt en ny sida på Googles webbplats har Android-användare en gräns på 100 enhets-ID för att installera anpassade ROM-skivor framöver. Enhets-ID genereras efter en fabriksåterställning, enligt 9to5Google, och det måste vitlistas under ditt Google-konto för att kunna använda det som vanligtvis kallas GApps i samhället.

GApps är ett paket med tjänster från Google som distribueras inofficiellt (det finns många variationer runt, men alla möjliggör samma grundläggande funktionalitet) och som krävs för att få tillgång till appar som Play Store, Gmail, Maps och YouTube , bland andra. Utan GApps är din Android-smartphone som kör en anpassad ROM ganska värdelös – såvida du inte vill använda några Google-appar, det vill säga.

Denna gräns är en biprodukt av Googles beslut att hindra tillverkare från att släppa fler Android-enheter som inte är officiellt certifierade men som levereras med redan installerade appar. Google informerade leverantörer om sitt beslut att blockera icke-certifierade enheter från att få tillgång till sina tjänster för mer än ett år sedan, men först verkställer det nu.

Denna praxis verkar vara vanligare bland mindre aktörer på smarttelefonmarknaden, särskilt på platser där Play Store inte är officiellt tillgänglig (som Kina). Det är oklart hur detta i slutändan kommer att påverka genomsnittskonsumenten. De borde inte behöva möta några problem om deras enhet levererades med Google-appar förinstallerade.

För entusiaster är detta dock en mycket djupare fråga. Du förstår, 100 enhets-ID kan låta som mycket, men om du anser att det inte finns något återställningsdatum och att många människor vill gå igenom anpassade ROM-skivor som godis kan du förstå hur man kan nå det ganska snabbt. Dessutom kan vissa modders byta enheter (faktiska enheter) en eller två gånger om året och det gör sakerna ännu mer komplicerade.

Jag tror att, om Google inte ändrar sin policy, kommer vissa människor att vara ganska förbannade – och högljudda – om det. Och det är sannolikt viktiga medlemmar i modding-samhället – aka den typ av människor du inte vill alienera. Jag menar, det är en av de främsta anledningarna till att de köper Android-enheter i första hand. Kanske kommer de inte att ladda en ny anpassad ROM varje vecka, men det skulle vara trevligt att veta att de kan. Jag undrar vad som är nästa.

Fotokredit: HomeArt / Shutterstock

0 Shares