Google ska ålägga smarttelefontillverkare att använda Google Play i Europa som svar på antitrustavgörande

0 Shares

Trasig Google-logotyp

Efter ett beslut från Europeiska kommissionen tidigare under året om att Google hade utnyttjat Android för “mycket allvarligt olagligt beteende” och använt sitt mobila operativsystem “som ett fordon för att cementera sin dominans som en sökmotor”, drabbades företaget med rekord 4,34 € miljarder ($ 5 miljarder) böter.

Idag har Google redogjort för hur det kommer att svara på det europeiska beslutet, förutom att överklaga det. En av de saker som företaget kommer att göra är att börja ta ut smarttelefonproducenter en licensavgift för att använda Google Play.

Se även:

I ett blogginlägg upprepar Googles senior vice president för plattformar och ekosystem, Hiroshi Lockheimer, att företaget kommer att överklaga EG: s beslut och betonar sin tro att “Android har skapat fler val, inte mindre”. Han fortsätter sedan med att lista ett antal ändringar som Google kommer att göra för att följa beslutet medan han väntar på att överklagandet ska höras.

Inkluderat i dessa ändringar är nyheterna om att smartphonetillverkare som skickar mobiltelefoner till Europa måste betala en licensavgift för att använda Google Play. Lockheimer säger att pengar som samlas in på detta sätt kommer att användas för att kompensera för kostnaderna för de nya efterlevnadsåtgärder som det genomför.

Han förklarar:

Först uppdaterar vi kompatibilitetsavtalen med tillverkare av mobila enheter som beskriver hur Android används för att utveckla smartphones och surfplattor. Framöver kan Android-partners som vill distribuera Google-appar också bygga icke-kompatibla eller gafflade smartphones och surfplattor för Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

För det andra kommer enhetstillverkare att kunna licensiera Googles mobila applikationspaket separat från Google Search App eller Chrome-webbläsaren. Eftersom förinstallationen av Google Search och Chrome tillsammans med våra andra appar hjälpte oss att finansiera utveckling och gratis distribution av Android, kommer vi att införa ett nytt betalt licensavtal för smartphones och surfplattor som levereras till EES. Android förblir gratis och öppen källkod.

För det tredje kommer vi att erbjuda separata licenser till Google Sök-appen och Chrome.

Vi kommer också att erbjuda nya kommersiella avtal till partners för icke-exklusiv förinstallation och placering av Google Sök och Chrome. Som tidigare kan konkurrerande appar vara förinstallerade bredvid våra.

Det nya systemet träder i kraft den 29 oktober och gäller endast nya smartphones och surfplattor inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Bildkredit: NextNewMedia / Shutterstock

0 Shares