Google spårar din plats även när du säger att den inte ska göra det

0 Shares

Platser på en karta

En undersökning av Associated Press har visat att Google spårar platsen för Android- och iPhone-användare även när sekretessinställningar förmodligen uttryckligen hindrar detta från att hända.

AP medger att “för det mesta är Google på förhand om att be om tillstånd att använda din platsinformation”, men dess undersökning – vars resultat bekräftades av forskare från Princeton – visade att Googles tjänster registrerade användardata även när Location Historik inaktiverades.

Se även:

Associated Press citerar Googles supportsidor som säger: “Du kan inaktivera platshistoriken när som helst. Med platshistoriken av är de platser du besöker inte längre lagrade”, men det fortsätter att notera att detta inte är sant.

AP säger:

Det är inte sant. Även med Platshistorik pausad lagrar vissa Google-appar automatiskt tidsstämplad platsinformation utan att fråga.

Google lagrar till exempel en ögonblicksbild av var du är när du bara öppnar Maps-appen. Automatiska dagliga väderuppdateringar på Android-telefoner visar ungefär var du är. Och vissa sökningar som inte har något att göra med plats, som “chokladchipkakor” eller “barnvetenskapssatser”, anger din exakta latitud och längd – exakt till kvadratfot – och sparar den på ditt Google-konto.

Sekretessfrågan påverkar cirka två miljarder användare av enheter som kör Googles Android-programvara och hundratals miljoner globala iPhone-användare som litar på Google för kartor eller sökning.

Jonathan Mayer från Princeton undersökte ärendet och bekräftade AP: s resultat. Han säger att “att lagra platsinformation i strid med användarens preferenser är fel”.

Men i ett uttalande försvarar Google sig och säger:

Det finns ett antal olika sätt som Google kan använda plats för att förbättra människors upplevelse, inklusive: Platshistorik, webb- och appaktivitet och genom platstjänster på enhetsnivå. Vi tillhandahåller tydliga beskrivningar av dessa verktyg och robusta kontroller så att människor kan aktivera eller inaktivera dem och radera deras historik när som helst.

För att förhindra Googles platsspårning måste användare inaktivera den ogenomskinliga inställningen “Web- och appaktivitet” – men även detta är inte en perfekt lösning. AP säger:

När det är pausat kommer det att förhindra att aktiviteter på någon enhet sparas på ditt konto. Men om du låter “Webb- och appaktivitet” slå på och stänger av “Platshistorik” hindrar Google bara från att lägga till dina rörelser till “tidslinjen”, dess visualisering av din dagliga resa. Det hindrar inte Googles samling av andra platsmarkörer.

Du kan ta bort dessa platsmarkörer för hand, men det är en noggrann process eftersom du måste välja dem individuellt, såvida du inte vill ta bort all din lagrade aktivitet.

För att illustrera hur mycket data Google samlar in kunde AP skapa en karta över en annan Princeton-forskare – Gunes Acar – när han reste runt med platshistorikinställningarna inaktiverade på sin Android-smartphone. AP säger att det var tvungen att genomföra utredningen efter att ha blivit kontaktad av någon som uppmanades av sin Android-telefon att betygsätta en shoppingresa till Kohls som hon har gjort, även om platsuppgifter var inaktiverade och Google borde inte ha varit medveten om var hon var .

Google anklagas för att vara vilseledande och otydlig med den information den ger Android- och iPhone-användare. Till exempel är iPhone-meddelandet “Ingen av dina Google-appar kommer att kunna lagra platsdata i Platshistorik” som visas när Platshistorik är avstängd tekniskt korrekt. Platsdata lagras inte under Platshistorik, utan lagras i stället under Min aktivitet.

Nyckeln till framgång – och integritet – är att inaktivera inställningen för webb- och appaktivitet.

Bildkredit: pingebat / Shutterstock

0 Shares