Google vs Apple: Kontrasterande tillvägagångssätt för appbutikens utveckling

0 Shares

App-butiker

I år verkade Google I / O och WWDC sakna den spänning som har setts tidigare år med de flesta tillkännagivanden som är ganska vardagliga – en kombination av underhålls- / inkrementella uppdateringar och “jag-för-produkter” – oundvikliga vid denna tidpunkt i mognadscykeln . Den mest intressanta delen av dessa utvecklarhändelser var verkligen de kontrasterande tillvägagångssätt som Google och Apple har tagit för att utveckla appens ekosystem. Inte överraskande är att båda metoderna är diametralt motsatta varandra och gynnar varje företags affärsmodell.

Den “vinnande standarden” kommer dock nödvändigtvis att vara en som bättre tillgodoser behoven hos både konsumenter och utvecklare.

De största nyheterna från Google I / O var Instant Apps – ett sätt för utvecklare att modulera sina appar så att djuplänkade sektioner kan nås direkt från en länk. På kort sikt är detta en sken för utvecklare av sällan använda appar. Att skaffa appanvändare är dyrt delvis eftersom installationshastigheten är så låg. App Store-hämtningssidan lägger till ytterligare ett friktionslager i en process som redan är långt ifrån sömlös. Dessutom, utan ständigt engagemang, försvinner sådana appar på startskärmar eller raderas omedelbart, vilket kräver ytterligare utgifter för kundförvärv eller engagemang. Med appar som är tillgängliga med ett enda klick ökar sannolikt omvandlingsfrekvensen för att sänka användarkostnaden (åtminstone på kort sikt). Att få appar att bete sig mer som webben kan naturligtvis också uppmuntra fler företag att annonsera på en transaktionsplattform, dvs. Google.

På lång sikt beror det på att lösa upptäckten att göra detta till standardinteraktionsmodellen för appen. Omedelbar åtkomst till appar är bara användbar för konsumenter om det också finns en uppenbar kanal för att upptäcka sådana appar när konsumenterna behöver dem (snarare än att aktivt söka på nätet). En “PageRank för appar”, om du vill. Intressant nog presenterades det redan vid förra årets Google I / O, dvs. Google Now On Tap. Instant Apps och Google Now On Tap är milt intressanta produkter när de ses individuellt. Men när de kombineras har de potentialen att omforma appens interaktionsmodell så som vi känner den. Med detta sagt är detta en risk eftersom en förändring i denna skala tar en hel del tid att sprida igenom till utvecklare och konsumenter i stor skala. Men om de körs korrekt kan appnedladdningar vara ett minne blott inom fem år.

Låt oss nu titta på Apples inställning till App Store. Apple verkar fördubblas över det befintliga paradigmet för appdistribution / upptäckt. Den enda förändringen på denna front var introduktionen av sökannonser i appbutiker (som har funnits på Google Play i ett år utan någon större påverkan). Istället fokuserade Apples stora meddelanden på prenumerationsbaserade intäktsmodeller för att hjälpa utvecklare att bättre tjäna pengar på digitalt innehåll. Naturligtvis hjälper det också att appintäkterna är den ensamma ljuspunkten för företaget eftersom iPhone-försäljningen fortsätter att minska. Apples drag kommer säkert att förbättra intäktsgenerering i vissa appbutikskategorier, särskilt produktivitet, men det kan knappast kallas en drastisk förändring av appbutiksmodellen. Detta tjänar vissa utvecklarbehov, men det löser inte den app-upptäcktutmaning som konsumenter står inför och konverteringsfrekvensen som plågar utvecklare. Tiden kommer att avgöra om detta var rätt tillvägagångssätt.

Denna berättelse omplacerades med tillstånd från tekniska tankar.

Fotokredit: Twin Design / Shutterstock

samma singhSameer Singh är en M&A professionell och affärsstrategisk konsult som fokuserar på sektorn för mobilteknik. Han är grundare och redaktör för tech- Thoughts.net.

0 Shares