Granskning av iPhone 5c

0 Shares

IPhone 5c levereras med iOS 7, Apples mest dramatiska modernisering av iPhones operativsystem någonsin. Och det är dramatiskt (om någon säger något annat, beror det på att de har använt iOS 7 sedan den första betaversionen i juni, så har vant sig vid det). Du kan lura med den nya iPhone 5c i flera dagar och fortfarande upptäcka förändringar i hur gränssnittet ser ut och fungerar. Renoveringen går verkligen så djupt.

Borta är de skeuomorfa ikonerna och texturerna som har skrek iOS sedan 2007. Istället har du minimalistiska ikoner, ultratunn typ, neonfärger och subtila OH-film. Många av gesterna är också helt nya, från att svepa uppåt för att avslöja den nya kontrollcentralen, till vänster och höger sveper i Mail och i mappar.

iPhone-döden kan tillfälligt få panik tills de tar en minut att inse att de fortfarande är hemma – bara någon har kastat trä och läder i skipet och bytt ut huset för en alltför cool-för-skolan digital konsult i mitt i Roppongi.

Vi har påbörjat en hårdvaruöversikt med programvaran, eftersom iOS 7 är 70% av historien och avgörande för hur iPhone 5c försöker förföra dig. Det är inte det första försöket att tematisera ett gränssnitt med dess hölje (slå på en Microsoft W8-telefon och börja justera de moderna brickfärgerna), men kombinationen av iOS 7 och 5c tar spelet till extra tid med det nya operativsystemets färger inställd för att passa med 5c: s livliga höljen. Köp en kanariefågel 5c så startar den med gul tapet – den här saken är den teman.

Oavsett om 5c äcklar eller gläder dig, bör det inte distrahera fördelarna med kärnsystemet. Så vad tycker vi om iOS 7? Det är vackert. Ikonerna är (nästan) sammanhängande, attraktiva och användbara. Typen är (nästan) tät och rätt. Och övergångarna – om du gärna kisar på den udda grova kanten – är (nästan) förtjusande.

Det är en anmärkningsvärd prestation för Apples designteam: byt ut designspråket som definierade dina produkter för tusentals utvecklare och miljoner användare varje dag (och var så nära hjärtat hos mannen som byggde ditt företag) och att komma upp för luft med ett kraftfullt nytt uttalande som faktiskt fungerar.

Du kommer att tycka att det är ännu mer otroligt om du var en av få som körde de första iOS 7-betorna i sommar, som vi gjorde. Den första beta var chockerande: den nya ikonografin var lika ful och inkonsekvent som typografin. Och medan varje beta har all rätt att vara buggy, var den nya skärm- och mappövergången hårdare än du någonsin förväntat dig av Apple. Att det slutliga resultatet har sådan sammanhållning och finess är mirakulöst.

Ja, du stöter på Android och Windows 8 när du trycker på och sveper genom iOS 7. Öppna sin nya kalender – ren W8, eller hur? Försök nu låsskärmen – det är en Nexus, är det inte (om än en som blev låst i källaren med ett fall av absint)? Men hela är fortfarande tillräckligt Apple för att vara sin egen sak – tillräckligt av det förflutna för att hålla sitt arv, med tillräckligt med det nya för att vara lite läskigt.

Det riktiga lakmustestet kommer om du använder iPhone 5c i några dagar och sedan plötsligt byter tillbaka till en iPhone 4S eller 5. Konstigt, eller hur? iOS 6 ser bekant ut, men plötsligt åldrad och rörig – alla knappar, barer, tjocka grå lutningar och ” autentiska ” texturer, med innehållet som sträcker sig igenom de hamstrade möblerna. Som jämförelse är iOS 7 Zen.

Som sagt (och i direkt kontrast till vår erfarenhet av 5-talet) hittade vi fortfarande buggar och niggles. Inställningsskärmen avslutades två gånger, och övergången tillbaka till startskärmen skulle landa med en sista ryck snarare än ett glid. Alltför många i Stuff-teamet kämpade för att läsa några teckensnitt eller till och med känna igen några av ikonerna. Och vi skulle svära att det fanns det udda tvivelaktiga svaret (dvs. det fanns inget svar).

Det fanns inga showstoppers under vår tid med 5c, men det är uppenbart att iOS 7 – trots sin briljans – fortfarande är ett pågående arbete.

Om du mer av våra tankar om den förnyade iOS, läs vår fristående recension av iOS 7.

0 Shares