Grattis på 10-årsdagen, Apple App Store!

0 Shares

Människor glömmer ibland att när den första iPhone någonsin lanserades 2007 fanns det ingen App Store. Tro det eller ej, Apples smartphone var begränsad till de appar som den kom med – knappast “smart”. Faktum är att Steve Jobs berömt inte ville ha tredjepartsappar på iPhone alls – mannen var ett geni, men inte alltid. I slutändan lades App Store till 2008 trots Jobs första ansträngning mot det. Detta drag förändrade datorindustrin för alltid.

Den här månaden når Apple App Store en imponerande milstolpe – en tioårsdag. Den här dagen är viktig för tre grupper – Apple (naturligtvis), men ännu viktigare, konsumenter och utvecklare. Apple har tjänat miljarder dollar från App Store, men tredjepartsutvecklare har också – företaget har bokstavligen förvandlat några devs till miljonärer. Konsumenterna har också dragit nytta av applikationer av hög kvalitet. Du kanske inte kommer ihåg det, men innan iPhone kom, var mobilappar absolut sopor.

“När Apple introducerade App Store den 10 juli 2008 med 500 appar antändte det ett kulturellt, socialt och ekonomiskt fenomen som förändrade hur människor arbetar, spelar, möts, reser och så mycket mer. Under det senaste decenniet har App Store skapat en säker plats för användare i alla åldrar att få de allra bästa apparna och en livlig appekonomi för utvecklare av alla storlekar, från hela världen, att trivas. Idag besöker kunder i 155 länder App Store oftare och stannar längre och ladda ner och använda fler appar än någonsin tidigare, förklarar Apple.

Apple förklarar vidare, “Före 2008 dominerades programvaruindustrin av några stora företag. App Store öppnade dörren för alla utvecklare, från enmansbutiker till stora studior, för att komma med en bra idé, bygga hög kvalitet app och leverera den sömlöst till det växande antalet kunder runt om i världen som idag överstiger 1 miljard människor. “

Phil Schiller, Senior Vice President, Worldwide Marketing, Apple säger följande.

Under det första decenniet har App Store överträffat alla våra vildaste förväntningar – från de innovativa appar som utvecklare har drömt om, till hur kunder har gjort appar till en del av deras dagliga liv – och detta är bara början. Vi kunde inte vara mer stolta över vad utvecklare har skapat och vad de kommande tio åren har i väntan.

Oavsett dina känslor för Apple är världen skyldig det ett kollektivt “tack” för App Store. Det inspirerade andra företag, som Google med Android och Microsoft med Windows 8/10, att anta samma appkoncept. Det förändrade verkligen allt. Tyvärr ligger appbutikerna från båda de ovannämnda företagen fortfarande bakom Apple ur ett säkerhets- och kvalitetsperspektiv. Med andra ord, tio år senare följer efterliknarna fortfarande Apple.

Bildkredit: Shutterstock / Zerbor

0 Shares