Hur fungerar en VPN?

0 Shares

Även om det är lätt att förstå vad en VPN används för, vet inte alla hur det fungerar. I den här artikeln kommer vi att informera dig om processen involverad i VPN-tjänster och principerna som får det att fungera.

Vad tillåter en VPN?

Först, innan vi förklarar hur en VPN fungerar, är det viktigt att notera dess användbarhet när man försöker vara anonym online. Internet har redan översvämmat med massor av VPN-tjänsteleverantörer. Så till att börja med, vad är nyttan med ett VPN?

När du surfar på webben kan du identifiera dig med din IP-adress, som är en slags fysisk adress som din hemadress. Webbplatser kan enkelt känna till din IP-adress och få din plats.

Myndigheterna kan också få tillgång till din hemadress genom att be din internetleverantör att tillhandahålla information bakom en IP-adress. VPN hjälper till att dölja den här adressen och garantera din anonymitet online så att webbplatser inte längre kan komma åt din plats. Det är inte allt; en VPN krypterar all data som flyter mellan dig och webbservern. Som ett resultat kan ingen fånga din information eller använda den för skadligt ändamål. Detta är vanligt med offentliga WiFi-nätverk och att säkra din anslutning till en VPN-tjänst hjälper till att skydda från sådana snoops och hack.

En annan viktig funktion är att kringgå geografiskt låsta webbplatser. På Netflix kan du till exempel inte komma åt vissa begränsade utländska kataloger från andra länder. Om du befinner dig utanför USA skulle du sakna den enorma filmkatalogen. Detta kan enkelt korrigeras med hjälp av en VPN för att ansluta till en server i USA. Netflix tror att du ansluter från USA och tillåter åtkomst till innehåll från landet.

Hur fungerar en VPN?

Vi kommer att ge en konkret förklaring av hur en VPN fungerar ur teknisk synvinkel. Faktum är att från användarsidan är processen mycket enkel. Välj bara en server och klicka på anslutningsknappen för att köra VPN.

Men utöver detta finns en komplex uppsättning processer som säkerställer att VPN körs ordentligt. VPN är ett krypterat virtuellt privat nätverk som ligger mellan din dator (eller någon annan enhet som är ansluten till internet) och destinationsservern (som kan vara en webbplats). När du vill komma åt en webbsida isolerar VPN informationen som cirkulerar mellan din dator och dess server. Allt detta görs i en säker och krypterad miljö så att ingen kan komma åt den information som cirkuleras.

Vid utgången kommunicerar VPN-servern sedan med webbservern som tror att data är anonyma. Detta händer eftersom webbplatser inte kan komma åt din IP-adress eftersom det är VPN-serveradressen som skulle ha direkt åtkomst till webbplatsen. Detta ger också extra säkerhet eftersom allt i tunneln är krypterat och du är skyddad från skadliga attacker som kan rikta dig.

Eftersom det bara är VPN-servern som kan ge information till din dator måste du vara försiktig när du väljer din VPN-tjänsteleverantör.

Det är också viktigt att notera att trots detta kan du fortfarande möta någon form av attack online. Men om en hackare lyckas återställa dina anslutningsdata kommer den att krypteras vilket gör det omöjligt för honom eller henne att läsa innehållet.

Vissa VPN-tjänster erbjuder också dubbel säkerhet med dubbel kryptering, där dina data passerar genom två olika krypterade tunnlar i följd. Detta ger ett extra lager av säkerhet eftersom det blir svårare att spåra din anslutning, även om data från en av tunnlarna dekrypteras.

Observera också att när du använder en VPN kan inte din operatör (Internet-leverantör) inte veta vad du använder. Istället kommer operatören att tro att du bara surfar på din VPN-server.

Vad är skillnaden mellan olika VPN-leverantörer

På marknaden idag finns det flera VPN-leverantörer. Vissa betalas, medan andra baseras på freemiummodellen. Detta kan vara förvirrande för nybörjare men vi kommer att förklara skillnaderna. Betalda VPN är de mest kända och inkluderar stora branschledare som NordVPN och ExpressVPN.

Betalade VPN tenderar att vara pålitliga och tillhandahålla tjänster av hög kvalitet eftersom du betalar för att få tillgång till deras tjänster. De erbjuder ett stort antal servrar och effektiv kundservice men kan vara dyra. När det gäller Freemium VPN: er bygger de på en något annorlunda affärsmodell. De erbjuder gratis tillgång för begränsade funktioner och användare måste betala en avgift för att få tillgång till alla funktioner.

0 Shares