Hur inaktiverar du Cortana i Windows 10 maj 2020-uppdatering – eller till och med avinstallerar den

0 Shares

Windows-tangent på tangentbordetMed lanseringen av Windows 10 maj 2020 Update, introducerade Microsoft inte bara en rad nya funktioner och alternativ, utan tog också bort några. En sak som har förändrats med Windows 10 version 2004 är att Cortana nu är en fristående app snarare än en integrerad del av operativsystemet.

Inte för att du nödvändigtvis skulle märka det, det vill säga. Även om den digitala assistenten nu är skild från Windows i sig, körs den fortfarande automatiskt vid start – det är dock möjligt att inaktivera Cortana och hindra att den körs på detta sätt eller ta bort den helt.

Se även:

För att inaktivera Cortana kan du gräva in i registret, men du kan mycket väl hitta det snabbare och lättare att använda Aktivitetshanteraren. Högerklicka antingen på ett tomt avsnitt i aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanterareneller tryck på Ctrl + Flytta + Esc. Gå till Börja fliken i Aktivitetshanteraren, välj Cortana i listan och klicka sedan på Inaktivera knappen längst ned till höger.

Om du vill ta saker ett steg längre är det också möjligt att avinstallera Cortana. Trots att den digitala assistenten nu är en app kommer du inte att se den listad under Appar och funktioner i inställningen redo för borttagning. Microsoft får dig att arbeta lite om du vill dike assistenten – du måste använda PowerShell.

    Tryck på Start-knappen och skriv PowerShell

    Med Windows PowerShell markerat, klicka Kör som administratör (eller högerklicka Windows PowerShell och välj Kör som administratör från snabbmenyn Skriv kommandot Get-AppxPackage -allusers Microsoft.549981C3F5F10 | Ta bort-AppxPackage Tryck Stiga på

Det är allt som finns till det; du kommer inte längre bli plågad av Cortana.

Bildkredit: Primakov / Shutterstock

0 Shares