Hur man använder Windows Package Manager för att effektivisera och automatisera appinstallation

0 Shares

Förhandsgranskning av Windows Package Manager

Att använda en pakethanterare för att installera programvara är något som är känt för Linux-användare, men det är inte något som har varit ett alternativ för alla som kör Windows. Men nu har detta förändrats sedan Microsoft släppte en förhandsgranskning av Windows Package Manager-verktyget.

Du kan tänka dig att använda winget-kommandot som ett alternativ till att använda Microsoft Store för att installera appen eller använda traditionella körbara installationsprogram. Men det är inte bara och alternativt – det har också potential att vara mer flexibel och kraftfull. Så här använder du Windows Package Manager och hur man skriptar det för att automatisera installationen av flera program.

Se även:

Först och främst måste du faktiskt få tag i Windows Package Manager, och det finns olika sätt att göra detta. Om du är en Windows Insider har du redan verktyget tillgängligt för dig, men det finns också ett dedikerat Windows Package Manager Insider-program. Alternativt kan du ladda ner den direkt från GitHub.

När du har tillgång till verktyget kan du använda det via Windows Terminal, PowerShell eller kommandotolken, beroende på vad du föredrar. Vi ska använda PowerShell.

Det första du kan göra är att kontrollera vilken programvara som är tillgänglig för dig att installera. Använd följande kommando:

winget installera

Du får en samlad lista över tillgänglig programvara. Skanna igenom och notera namnet på något du vill installera. Vi ska installera CPU-Z-verktyget med följande kommando:

winget installera cpu-z

Efter att ha tryckt på Enter laddas ned och installeras programvaran och du hittar den i Start-menyn som vanligt.

Du kanske undrar vad som är så speciellt med detta. Det är i slutändan bara ett annat sätt att ta tag i programvara. Men Windows Package Manager blir särskilt kraftfull om du använder skript. Detta är kanske enklare med kommandotolken eftersom du kan använda Anteckningar för att skapa en .BAT-fil för att köra ditt skript.

I exempelskriptet nedan kan vi använda winget för att installera 7Zip, KeePass och Notepad ++:

@echo off

Echo Install 7Zip, KeePass och Notepad ++

REM 7Zip

winget installera 7Zip

om% ERRORLEVEL% EQU 0 Echo 7Zip har installerats.

REM KeePass

winget installera KeePass

om% ERRORLEVEL% EQU 0 Echo KeePass har installerats.

REM Notepad ++

winget installera Notepad ++

om% ERRORLEVEL% EQU 0 Echo Notepad ++ har installerats. % ERRORLEVEL%

Naturligtvis kan du justera skriptet för att installera fler eller olika program, och det här är ett utmärkt sätt att påskynda installationen av vanlig programvara på flera datorer eller efter att ha installerat om Windows.

Om du föredrar att använda skript i PowerShell, använd följande format i en .ps1-fil (i det här exemplet installerar vi Python och Discord):

winget install –id = Python.Python -e && winget install –id = Discord.Discord -e

Du kan också skapa skript med hjälp av webbplatsen Winstall.

0 Shares