Hur man kringgår geoblockering av din favorit-TV-kanal

0 Shares

Geobegränsningar eller geoblockering är en teknik som kan hindra dig från att titta på din favorit-TV-kanal eller få tillgång till andra tjänster online. Tjänster som Netflix, Pandora Radio Hulu, HBO och BBC begränsar åtkomst till deras innehåll baserat på din plats. Det beror på att de följer upphovsrättsregler som kräver att visst innehåll endast är tillgängligt för konsumenter på specifika platser.Hur man kringgår geoblockering av din favorit-TV-kanal

Licensrättigheter kräver att en innehållsleverantör skaffar en licens för varje land där de planerar att distribuera innehåll. Därför begränsar stora innehållsleverantörer åtkomst från vissa länder som de inte har licens för. Även om du är en betald abonnent som reser till ett annat land kan det hända att du inte får tillgång till en TV-tjänst. Det finns dock metoder för att kringgå dessa geografiska begränsningar.

Hur man kringgår Geo-blockering med VPN

Innehållsleverantörer som Netflix, Hulu, Sky Sports eller BBC kontrollerar din dators IP-adress för att avgöra din aktuella plats. I många fall kan du till exempel inte titta på live sporttäckning på Sky Sports eller BBC utanför Storbritannien. Detsamma gäller tjänster som Hulu eller Netflix, även om du har ett betalt konto hos dem.

En av metoderna för att kringgå geoblockering är att använda en VPN-tjänst (virtual private network). En VPN-tjänst fungerar genom att du kan välja en server i ett land där innehållsleverantören tillåter dig att få deras innehåll. Således kan du resa någonstans i Asien och ansluta till en USA-baserad server för att titta på dina favorit-tv-program på Netflix.

Läs VPNpro för att få en grundläggande uppfattning om hur en VPN fungerar. Dessutom har anständiga VPN-tjänster som NordVPN servrar i dussintals eller hundratals länder, vilket i sin tur låter dig titta på TV-kanaler från hela världen. Det finns innehållsleverantörer utanför USA och Storbritannien som också hindrar dig från att komma åt innehåll när du är utanför respektive land.

Faktum är att VPN-tjänster är den bästa och mest populära metoden för att kringgå geobegränsningar när du surfar eller tittar på innehåll online. Den enda möjliga nackdelen med att använda en VPN är att det saktar ner din onlinhastighet en liten bit medan den goda nyheten är att du kanske aldrig kommer att märka denna eftersläpning. Å andra sidan har du en säker och krypterad anslutning till VPN.

Använda Proxy eller Smart DNS för att kringgå Geo-begränsningar

Att använda en Smart DNS eller en proxytjänst är en annan metod för att komma åt innehåll var som helst. En Smart DNS ersätter inte din ISP-tilldelade DNS-adress med en ny som ligger inom det godkända intervallet för DNS-adresser. Till skillnad från VPN döljer en Smart DNS-tjänst inte din IP-adress och krypterar inte dina data. Således är du sårbar för vissa onlinhot eftersom din anslutning inte är helt säker även om du ansluter till säkra webbplatser.

Att använda en proxyserver är en populär metod för att kringgå geo-begränsningar men det är också den mindre säkra. En proxyserver döljer din IP precis som en VPN gör men du får den begränsade hastigheten och liten eller ingen säkerhet. Det är därför proxyservrar är mer lämpade för att besöka webbplatser med statiskt innehåll men inte för videostreamingtjänster.

Använda Tor för att titta på TV-program online

Tor är en gratis tjänst som fungerar mycket lik en VPN-tjänst och döljer din IP-adress så att du kan kringgå geografiska begränsningar. Den använder flera noder som drivs av volontärer för att dölja din faktiska plats och anses vara en säker tjänst.

Nackdelen med Tor är att den här tjänsten inte ger anständiga hastigheter och att både Internetleverantörer och regeringar kan blockera den helt. Precis som proxyservrar är Tor inte ett rekommenderat alternativ om du vill titta på videor online.

Avslutande ord

Att bestämma det bästa alternativet för att kringgå geoblockering när du tittar på en TV-show är inte så svårt.

En VPN-tjänst erbjuder både hastigheten att strömma video online och den säkerhetsnivå du behöver för att känna dig skyddad. Medan en Smart DNS ger bästa hastighet skyddar den inte dina data, vilket är ett problem, särskilt när du är på språng.

Proxies är det mindre tillförlitliga alternativet på grund av överbefolkning och den lilla säkerhet de ger. Tor å sin sida kan inte upprätthålla de hastigheter som krävs för att titta på TV-program online.

Du bör vara medveten om att det också kan vara ett problem att välja bästa VPN för att titta på dina favorit-TV-kanaler. Innehållsleverantörer som Netflix börjar begränsa inte bara geografiska platser utan också VPN-tjänster. Så du måste kontrollera om det specifika VPN du tänker använda kan ansluta till vissa innehållsleverantörer.

Vi bevittnar det ökande införandet av geobegränsningar av både regeringar och medieföretag, så att dölja din IP-adress ibland är helt enkelt en nödvändighet. Det gäller särskilt när det gäller att titta på TV-program online eftersom licensreglerna är så komplicerade att även betalda användare ofta är begränsade från att få tillgång till innehåll. Det verkar som om en anständig VPN-tjänst är den bästa lösningen för att både kringgå geografiska begränsningar och ha integritet online.

0 Shares