I kölvattnet av den brittiska omröstningen i Storbritannien ska ARM Holdings köpas av Softbank för 32 miljarder dollar

0 Shares

arm-logotyp

Teknikindustrin i Storbritannien blev imponerad av den historiska Brexit-omröstningen i folkomröstningen om medlemskap i EU för bara några veckor sedan. Bekymmer uttrycktes för att teknikföretag skulle klättra för att lämna Storbritannien, och med Japans Softbank-grupp på grund av att köpa brittiska chiptillverkaren ARM Holdings för 32 miljarder dollar (24 miljarder pund), kan detta bara vara början på saker.

ARM-chips finns i mobila enheter som produceras av Apple och Samsung, och mer nyligen har det förgrenat sig till sakernas internet. Men medan vissa kommer att vara missnöjda med ägarbytet, säger Softbank att det inte bara kommer att ha sitt huvudkontor i Cambridge, Storbritannien, utan kommer att se åtminstone att fördubbla sin arbetskraft i Storbritannien.

Nyheterna om förvärvet såg att ARM-aktiekurserna hoppade med 45 procent och såg företagets värde öka med 10 miljarder dollar (7,56 miljarder pund). Styrelserna i både ARM och Softbank rekommenderar att alla kontantavtal fortsätter, men myndighetsgodkännande kommer fortfarande att krävas innan detta kan hända.

Stuart Chambers, ordförande för ARM sa:

Det är styrelsens uppfattning att detta är ett tvingande erbjudande till ARM-aktieägare som säkerställer leverans av framtida värde idag och kontant. Styrelsen för ARM är säker på att ARM kommer att förbli en mycket betydelsefull brittisk verksamhet och kommer att fortsätta att spela en nyckelroll i utvecklingen av ny teknik. SoftBank har försäkrat att de kommer att investera avsevärt i verksamheten, inklusive att fördubbla det brittiska antalet under de kommande fem åren och behålla ARMs unika kultur och affärsmodell. ARM är ett enastående företag med exceptionell tillväxtrekord. Styrelsen anser att genom att få tillgång till alla resurser som SoftBank har att erbjuda kommer ARM att kunna ytterligare påskynda användningen av ARM-baserad teknik varhelst databehandling sker.

Softbanks VD Masayoshi Son kommenterade förvärvet och sa:

Vi har länge beundrat ARM som ett världsberömt och högt respekterat teknikföretag som på något avstånd är marknadsledande inom sitt område. ARM kommer att vara en utmärkt strategisk passform inom SoftBank-koncernen när vi investerar för att fånga de mycket betydande möjligheter som “Internet of Things” erbjuder.

Denna investering markerar också vårt starka engagemang för Storbritannien och den konkurrensfördel som tillhandahålls av den djupa poolen av vetenskapliga och tekniska talanger i Cambridge. Som en integrerad del av transaktionen har vi för avsikt att åtminstone fördubbla antalet anställda i ARM i Storbritannien under de närmaste fem åren.

Även om ARM kan finnas kvar i Storbritannien kommer ägarbytet att förbli ett bekymmer för många. BBC föreslår att “Storbritanniens bästa hopp om att bygga en global teknikjätt tycks nu ha gått”.

0 Shares