I loppet för att vinna affärschatt kommer en stor pojkekollision

0 Shares

Google kommer att betala Apple 9 miljarder dollar i år för att förbli standardsökmotorn i iPhones Safari-webbläsare, enligt en Goldman Sachs-analytiker. Det är en rejäl kostnad för Google, men kommer Apple att sluta betala priset när det gäller affärsmeddelanden?

Enligt Goldman Sachs-analytikern Rod Hall debiterar Apple Google baserat på antalet sökningar som iPhone-användare utför med Safari eller Siri.

Om hans uppskattning på 9 miljarder dollar är korrekt betyder det att Google betalar Apple ungefär 10 dollar per år för varje iPhone-användare, som Cult of Mac rapporterar. Hall förutspår att antalet kan stiga så högt som 12 miljarder dollar nästa år, även om andra analytiker har gjort lägre uppskattningar.

Oavsett den exakta prislappen står iPhone-användare för en betydande del av Googles sökningar. Safari har den näst största globala marknadsandelen efter Googles Chrome, med Safari som levererar 30 procent av internettrafiken i USA jämfört med Chromes 49 procent, enligt Search Engine Land: “Vi tror att Apple är en av de största kanalerna för trafikförvärv för Google . “

Google My Business vs. Apple Business Chat

Vad ingen av dessa rapporter nämner är att Googles och Apples sökpartnerskap korsar deras rivalitet för affärsmeddelanden.

För bara några veckor sedan började Apple lansera sin Business Chat-plattform utanför USA, vilket gjorde det möjligt för globala varumärken och kunder att interagera via iMessage. Nya märken som tillkännages på plattformen, som fortfarande finns i beta, inkluderar Four Seasons, West Elm och Burberry.

I det omstridda företagsmeddelandefältet – WhatsApps Business API är det senaste inlägget – Apples fördel är upptäckbarhet. iPhone- och iPad-användare som söker via Safari, Spotlight eller Apple Maps kommer att kunna klicka på “meddelandeknappen” i företagets profil för att öppna iMessage och starta en konversation, ungefär som hur de skulle inleda ett telefonsamtal:

Googles affärsmeddelandestrategi är mer förvirrande. Företaget har försökt samla globala företag och telekom runt RCS – nästa generations standard för textmeddelanden – för att konkurrera med moderna meddelandeplattformar som iMessage, Facebook Messenger och WhatsApp.

Men i juli gjorde Google ytterligare ett meddelandespel som knappt märktes. Det introducerade en meddelandefunktion i Google My Business, dess sökbaserade företagskatalog.

Som Search Engine Land rapporterade gör det möjligt för kunderna att starta en konversation med ett företag genom att klicka på en uppmaning till handling på Googles sökresultatsida:

Ser bekant ut?

För Android-användare öppnar detta deras inbyggda sms-app. På Apple-enheter kommer den att öppna Messages-appen men som standard är SMS istället för iMessage (iPhone-personer: det betyder gröna pratbubblor istället för blått), vilket möjligen berövar Apple Business Chat en av dess viktigaste upptäcktsvägar.

Spelar det långa spelet

För närvarande verkar Google My Business ha tagit baksätet till RCS-affärsmeddelanden på Googles produktkarta. De flesta företagsvarumärken saknar under tiden verktygen för att skicka och ta emot omfattande meddelanden i stor skala – en verklighet som har hållit antagandet av (men inte efterfrågan på) Apple Business Chat och WhatsApp Business i schack.

Men det är inte svårt att förstå varför Google håller ett hårt grepp om sin mobila sökfastighet, även på fientligt territorium.

När företag har startat med de verktyg för affärsmeddelanden som de behöver och kunder börjar klicka på dessa knappar kan 9 miljarder dollar verka som ett fynd.

Bildkredit: Luluart / Shutterstock

Dan Levy är redaktionschef på Smooch, den omnichannel konversationsplattformen. En journalist av utbildning och innehållsstrateg av en slump, han tidigare tjänstgjort som Content Director på Unbounce och chefredaktör för Sparksheet, den prisbelönta media- och marknadsföringstidningen.

0 Shares