I macOS Sierra kommer Safari 10 helt enkelt att ignorera Flash till förmån för HTML5

0 Shares

Adobe Flash-logotyp

Flash – trots många ansträngningar – är inte riktigt död. Det fortsätter att hänga runt som en festande sårskorpa, bara väntar på att bli kastad för evigt. Med macOS Sierra spelar Apple sin roll i att överföra Flash till historikböckerna och drar HTML5 i förgrunden.

Genom att följa Google Chrome och från och med Sierra kommer Apples Safari att ignorera Flash även om det äldre plugin-programmet är installerat. HTML5 kommer att gynnas för varje webbplats – en markant skillnad från Chrome som håller en lista med undantag (som YouTube) som fortfarande kan använda Flash.

Apple säger att Safari helt enkelt kommer att blunda för att Flash är installerat. “När Safari 10 skickas i höst kommer Safari som standard att fungera som om vanliga äldre plugin-program på användarnas Mac-datorer inte är installerade”. Naturligtvis kommer det att finnas några webbplatser som verkligen behöver Flash, och trots Apples till synes hårda linje betyder det inte att de som är långsamma att omfamna HTML5 kommer att vara oåtkomliga:

I ett blogginlägg för utvecklare säger företaget:

På webbplatser som erbjuder både Flash- och HTML5-implementeringar av innehåll kommer Safari-användare nu alltid att uppleva den moderna HTML5-implementeringen, vilket ger förbättrad prestanda och batteritid. Denna policy och dess fördelar gäller lika för alla webbplatser; Safari har ingen inbyggd lista med undantag. Om en webbplats verkligen kräver ett äldre plugin-program kan användare uttryckligen aktivera det på den webbplatsen.

Apples nya policy innebär att Safari i huvudsak ligger på webbplatser om vilka plugins som är installerade. Den förmedlar inte längre information om tillgängligheten av Flash, Java, Silverlight och QuickTime, vilket uppmuntrar webbläsaren att byta till HTML5. Om detta inte är möjligt kommer användarna att få möjlighet att aktivera Flash en gång eller varje gång de besöker webbplatsen i fråga.

Kan detta äntligen bli Flashs död?

0 Shares