Icke-Windows-plattformar riskerar alltmer skadlig programvara

0 Shares

skadlig kod

Där det en gång var fallet att skadliga skadliga attacker enbart riktades mot Windows-enheter, visar en ny studie att strategiska attacker på både Mac- och Android-enheter snabbt ökar.

Rapporten från Malwarebytes avslöjar att Android-ransomware ökade med mer än 100 procent under andra kvartalet 2017. Dessutom skadade Mac-malware
i år är redan det högsta som någonsin varit.

Båda plattformarna är sårbara för skadliga applikationer, med många som fortfarande gör det tidigare i appbutikens granskningsprocesser, och båda plågas kontinuerligt av potentiellt oönskade program (PUP). Men taktiken som angripare använder infekterar varje plattform med skadlig kod och att förstå dessa skillnader är avgörande, eftersom hackare fortsätter att hitta nya attackvektorer.

Bland de viktigaste resultaten är att ransomware för ‘screen locker’ på Android-enheter når nya höjder. Jisut-ransomware, som stod för nästan 60 procent av alla Android-ransomware-upptäckter, och SLocker, är skärmskåp som ofta ses som påverkar Android-enheter. Globalt ransomware för Android ökade med 137,8 procent från Q1 till Q2 2017.

Den totala ökningen av Android-skadlig programvara beror på en ökning av detektioner av Android-trojaner, en ökning med 10,3 procent från Q1 till Q2. Dessa trojaner står för 48,4 procent av detekteringarna av Android-skadlig programvara under första halvåret. Den näst största kategorin är Android PUP, som ökade med 2,2 procent och stod för 47,1 procent av Android-malwareupptäckter under de första sex månaderna 2017.

Mac-användare är under tiden riktade till adware och PUPs mer än malware och ransomware för Mac är fortfarande sällsynt. Den nya Proton Remote Access Trojan (RAT) har dock drabbat Mac-användare under de senaste månaderna. Denna variant av Proton är fokuserad på att extrahera lösenordsdata från en mängd olika källor, inklusive Mac-OS-nyckelring, lösenordsvalv och webbläsarens automatiska fyllningsdata.

“Under 2018 kommer Mac-skadlig programvara att öka men PUP: er kommer att se den största tillväxten”, förutspår rapportens författare. “Dessa är inte särskilt välpolerade och är fria att spridas okontrollerade. Mac-användare upplever redan något av detta nu, med en explosion av falska antivirusappar i Mac App Store. Dessa kontrolleras inte väl av Apple och är inte allmänt kända även inom säkerhetsgemenskapen. “

För att skydda Mac-användare från ett allt farligare hotlandskap släpper Malwarebytes Malwarebytes 3.0 för Mac och du kan ta reda på mer på företagets webbplats.

Fotokredit: andriano.cz/Shutterstock

0 Shares