IDC hade så fel med Windows Phone

0 Shares

Mime Surprise Shock

Jag skrattade så hårt och så ofta över IDC: s smartphoneprognos tog mitt svar nio dagar att skriva – okej, till och med att starta det. Framtiden är inte min chuckable – den informationen ser tillräckligt trovärdig ut – men den över. Eftersom 2016 skulle vara året som Microsofts mobila operativsystem steg från Symbian för att överträffa iOS och utmana Android.

Under 2011 förutspådde IDC att Windows Phone: s globala marknadsandel för smartphone-operativsystem skulle nå 20 procent under 2015. Analytikföretaget upprepade plattformens nummer 2-status för 2016 också 2012. Inte för att jag någonsin trodde på de löjliga prognoserna och skrev: “Om Windows Phone är nr 2 2015 kommer jag att kyssa Steve Ballmers fötter” och “Om Windows Phone är nr 2 2016, kommer jag att rengöra Steve Ballmers toalett” . VD: s senare pensionering lät mig förlora från dessa skyldigheter om jag hade haft fel. Jag var säker på att min analys var sannare.

Windows Phone är död – mycket värre än till och med mina dystra prognoser. IDC sätter den globala andelen 2016 på 0,4 procent, ned (hosta, hosta) 79,1 procent jämfört med året innan. Kan du säga fritt fall? Android står som jämförelse för 85 procent av smarttelefonens operativsystemandel mätt med leveranser; iOS är 14,3 procent.

Fram till 2020 förutspår IDC:

Android: 85,6 procent iOS: 14,2 procent Windows Phone 0,1 procent

Jag anta Microsoft borde trösta sig i att vara bland de tre bästa, förutom att koppla – om IDC faktiskt förutsäger exakt – med kategorin Övrigt. Åh vilken olycklig plats att vara, va?

De enda som skrattar högre än jag måste vara på Alphabet-dotterbolaget Google. Android dominerar mobilmarknaden med absolut säkerhet. Jag sa till dig i oktober 2009 analys “Apple kan inte vinna smarttelefon krig”. Ouch, blev jag flammad för den av Apple Faithful. Big Gs plattform var ett barn på ungefär ett år och tycktes inte matcha den så kallade Jesus Phone.

IDC-smarttelefoner 2016

IDC 2016-2020 Smartphone Prognos

Återigen, förutsatt att IDC blir 2020 rätt, Apple kan förvänta sig att andelen kommer att ligga kvar i stället för att minska – och med företagets hårda tryck på molntjänster är nummer 2 och 14-procenten ett bra ställe att vara. Plattformskrigen pågår fortfarande och på flera fronter: automatiserade assistenter; molnlagring och synkronisering; innehållstjänster; operativsystem; Sök; och social interaktion, bland andra.

Där har Apple en viss framgång med att tillämpa betalningsprincipen, som utgör intäkter vad som går förlorat i volym. Till exempel tittade jag på några strömmande prenumerationstjänster i går kväll som erbjuds via båda företags appbutiker. Amazon har AcornTV för $ 4,99 per månad med 7-dagars testversion. Apple ger dig 30 dagar att prova men tar sedan två dollar mer per månad. rätt, 6,99 USD.

Vill du hyra “ensam hemma” för familjen? Båda företagen tar ut $ 3,99, men Amazon gör det i 48 timmar jämfört med 24 timmar från Apple. Det är typiska tider i hela streamingkatalogen.

Men jag avviker. Tillbaka till smartphone OS-delning kunde IDC inte ha varit mer fel om 2016 för fyra år sedan. I september 2010 frågade jag: “Är Gartner och IDC mobilprognoser pålitliga?” Mitt svar är detsamma sex år senare: Nej. Medan smarttelefonförsäljningen går långsamt på de två största marknaderna, Kina och USA, och över hela Europa, finns det fortfarande gott om utrymme bland tillväxtmarknader. Indien vävstolar bland dem.

Försäljnings- / leveransandel för en kategori som ersätter eller förskjuter något annat (datorer och dumma telefoner) är flyktigt och förändras snabbt. Andra faktorer kan inte förutses, som Samsungs varumärkesskadliga och intäktsförstörande Galaxy Note 7-återkallelse. Eller Apples iPhone-uppgraderingsprogram, som finansierar enheter för hanterbar månadsavgift och låter användare byta när nästa modell skickas. Android är fortfarande mycket fragmenterad, medan iOS inte är det. Kinesiska tillverkare som antar och anpassar Android expanderar till nya geografiska områden, särskilt tillväxtmarknader.

Poängen: marknaden för mobila enheter förändras fortfarande medan den mognar. Förvänta dig inte att IDC ska vara något bättre än 2020 än det var 2016 – kanske inte som fel.

Fotokredit: Shutterstock / Dmytro Zinkevych

0 Shares