IDC säger att Apple Watch-försäljningen är näsdykning – Tim Cook spårar ‘av listans tillväxt

0 Shares

Varför förvirrad frågetecken Woman Wall förbryllad

Såhär är det. Apple vill inte publicera smartwatch-försäljningsdata i sina kvartalsrapporter. Så, för att berätta var Apple Watch står i förhållande till konkurrensen på bärbara marknaden, kommer analytiker med uppskattningar, som kanske eller inte är nära sanningen. IDC gjorde samma sak den här veckan och hävdade att Apple Watch-försäljningen nös i Q3 2016.

Apple kommenterar vanligtvis inte sådana påståenden, eftersom de föredrar att hålla tyst och inte tillföra något bränsle till elden. Det är en strategi som fungerar, för det första var Apple Watch till att börja med aldrig i någon form av problem. Hittills har det ansetts vara marknadsledande inom sitt segment. Men nu när IDC meddelar en kraftig nedgång, bestämmer Tim Cook att det är dags att berätta för oss att Apple Watch faktiskt “klarar sig bra”.

IDC tillhandahöll några siffror för att säkerhetskopiera sina fordringar och uppskattade leveranserna för det senaste kvartalet till bara 1,1 miljoner enheter. Ett år tidigare flyttade Apple 3,9 miljoner smartklockor. Det motsvarar ett fall på 71 procent, förutsatt att siffrorna är korrekta. Men här är saken: vi vet verkligen inte om de är det. Och om de är Apple förnekar inte det.

“Våra uppgifter visar att Apple Watch klarar sig bra och ser ut att bli en av de mest populära semestergåvorna i år”, säger Cook till Reuters. “Försäljningstillväxten ligger utanför listan. Faktum är att under den första veckan av semestershoppen var vårt försäljning av Apple Watch större än någon vecka i produktens historia. Och som vi förväntade oss är vi på rätt väg för det bästa kvartalet någonsin för Apple Watch “.

Lägg märke till hur det senaste kvartalet inte nämns, bara det här. IDC och andra analytikföretag är vanligtvis nära i sina uppskattningar när det inte finns någon officiell siffra, så det finns ingen anledning att misstänka att IDC är avstängd – på ett meningsfullt sätt, åtminstone – den här gången med sin uppskattning. Och, säkert, gör Cooks svar lite för att motbevisa IDC: s påståenden, eftersom det inte ger någon försäljningssiffror – eller tillväxtsiffror – för oss att jämföra, inte för det senaste kvartalet och absolut inte för det här.

Anledningen till att jag tar Cooks kommentarer till en diskussion som inleddes av Apple Watch-försäljningen förra kvartalet är att vissa författare ser det för vad det inte är: ett svar på IDC: s påståenden. Istället vill Cook flytta fokus till detta innevarande kvartal, vilket vanligtvis är när Apple-produkter presterar bäst. Och detta kvartal är när det kan göra det utan att ifrågasättas.

Om man tittar på historiska resultatdata lyser Apple i sitt finanspolitiska kvartal 1, vilket är det sista kvartalet av året för alla andra, så naturligtvis kommer en produkt att prestera bra då. Och kom ihåg att Apple Watch Series 2 släpptes i mitten av september. Tänk också på att, som vanligtvis är fallet med Apple-enheter, kommer en ny produkt att få stor framgång när den är ny på marknaden.

I grund och botten handlar det om detta: Apple Watch-försäljningen var förmodligen hemskt förra kvartalet, men de är “bra” nu.

Fotokredit: xavier gallego morell / Shutterstock

0 Shares