Innan lanseringen av iPhone 7 står Apple inför 14,5 miljarder dollar för “olagliga skatteförmåner” i Irland

0 Shares

ruttna-äpple-pengar-skatt

Apple står inför en räkning på 13 miljarder euro (cirka 14,5 miljarder dollar) efter att Europeiska kommissionen beslutade att Irland beviljade företaget olagliga skatteförmåner. Irland tillät Apple att betala “väsentligt mindre skatt än andra företag”, och kommissionen har beslutat att det inte bara är olagligt utan att pengarna måste återvinnas.

En treårig undersökning drog slutsatsen att Apple betalade bolagsskatt på bara 1 procent i Irland. Skattearrangemanget innebar att Apples skattesats “sänktes” artificiellt – ner till så lågt som 0,005 procent 2014. Irland används av många teknikföretag för sina gynnsamma skattesatser, men Europeiska kommissionens beslut kan få konsekvenser inte bara för Apple , men för dess rivaler och samtida.

Undersökningen av Apple visade att företagets irländska verksamhet hade strukturerats på ett sådant sätt att det verkade som att den stora majoriteten av försäljningsvinsten genererades av “huvudkontor” som enligt kommissionens uppfattning endast fanns på papper. Att kanalisera pengar genom fiktiva huvudkontor på detta sätt innebar att dessa vinster inte var föremål för någon skatt alls.

I ett uttalande sade kommissionär Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrenspolitiken:

Medlemsstaterna kan inte ge skatteförmåner till utvalda företag – detta är olagligt enligt EU: s regler för statligt stöd. Kommissionens undersökning drog slutsatsen att Irland beviljade Apple olagliga skatteförmåner, vilket gjorde det möjligt för Apple att betala betydligt mindre skatt än andra företag under många år. Faktum är att den selektiva behandlingen gjorde det möjligt för Apple att betala en effektiv bolagsskattesats på 1 procent på sina europeiska vinster 2003, ner till 0,005 procent 2014.

Kommissionen har beslutat att Apple måste återbetala de skatter som saknas. “Irland måste nu återkräva de obetalda skatterna på Apple från Irland för åren 2003 till 2014 på upp till 13 miljarder euro, plus ränta”.

Irland håller dock inte med om beslutet. Landets finansminister, Michael Noonan, sa:

Jag håller djupt med kommissionen. Beslutet lämnar mig inget annat val än att söka regeringsgodkännande för att överklaga. Detta är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem; att tillhandahålla skattesäkerhet till företag; och utmana inkräktandet av EU: s regler för statligt stöd till skattes befogenheter för suveräna medlemsstater.

Fotokredit: asnida / Shutterstock

0 Shares