iPadOS är Apples nya operativsystem för iPad

0 Shares

På sitt WWDC i San Jose, Kalifornien, tog Apple idag omslag från iOS 13, den framtida iterationen av sitt mobila operativsystem för iPhone. Det avslöjade också att iPad framöver kommer att köra en speciell variant, kallad iPadOS.

Det här är ungefär detsamma som iOS – det får alla nya funktioner som finns i iOS 13 – men dessutom kommer det med en ny startskärm, bättre multitasking och fler sätt att använda Apple Pencil.

SE ÄVEN: Apple introducerar helt nya Mac Pro och Pro Display XDR

“iPad förvandlar hur människor arbetar och uttrycker sin kreativitet, och med iPadOS tar vi det ännu längre genom att leverera spännande funktioner som utnyttjar dess stora duk och mångsidighet”, säger Craig Federighi, Apples Senior Vice President för Software Engineering. “iPadOS levererar spännande funktioner, inklusive en ny startskärm med widgets, kraftfullare multitasking och nya verktyg som gör att Apple Pencil blir ännu mer naturligt.”

Hemskärmen har redesignats med en ny layout för att visa fler appar på varje sida, och Today View kan nu läggas till på startskärmen för snabb åtkomst till widgets.

Användare kan göra mer med Split View och Slide Over, och Files-appen har gjorts mer kraftfull med iCloud Drive-stöd för mappdelning.

Safari-surfning på iPad blir bättre och visar nu skrivbordsversionen av webbplatser snarare än mobilversionen, men skalad för iPad-skärmen.

Textredigering har också förbättrats på iPad med nya gester för att klippa, kopiera och klistra in text.

Ytterligare iPadOS-funktioner inkluderar:

Mörkt läge levererar ett dramatiskt mörkt färgschema som ser bra ut över hela systemet och är lättare för ögonen i miljöer med svagt ljus.

Anpassade teckensnitt kan installeras för användning över hela systemet, perfekt för att skapa vackra dokument på iPad. Typsnitt från boutiquer och större leverantörer som Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa och Founder kommer att finnas tillgängliga i App Store. En ny flytande tangentbord sparar utrymme och inkluderar stöd för QuickPath – gör det enkelt att skriva med en hand och ger mer utrymme att visa appar. Kunder kan klämma in för att aktivera det flytande tangentbordet och dra det var som helst på skärmen.

Foton samlar biblioteket för att markera de bästa bilderna, automatiskt dölja röran och liknande foton för att visa viktiga händelser från den senaste dagen, månaden eller året. Fotoredigering är mer intuitivt med nya verktyg som är lättare att tillämpa, justera och granska, och nästan alla fotoredigeringsfunktioner är tillgängliga för videoredigering.

Logga in med Apple är ett snabbt, enkelt och privat sätt att logga in på appar och webbplatser med Apple ID.

Kartor har en ny baskarta, byggd från grunden: Titta runt med vackra bilder på gatunivå av städer med högupplöst 3D-fotografering; Samlingar för ett nytt sätt att dela restauranger, butiker eller destinationer; och Favoriter för snabb navigering till frekventa platser.

Prestanda förbättringar göra hela systemet mer lyhört med snabbare Face ID-upplåsning och ett nytt sätt att paketera iPad-appar i App Store som minskar nedladdningsstorlekar med upp till 50 procent, gör appuppdateringar upp till 60 procent mindre och resulterar i att appar startas upp till dubbelt så snabbt.

Förhandsgranskningen av iPadOS är tillgänglig för medlemmar i Apple Developer Program på developer.apple.com från och med idag, och ett offentligt betaprogram kommer att finnas tillgängligt för iPadOS-användare senare denna månad på beta.apple.com. iPadOS kommer att finnas i höst som en gratis uppdatering för iPad Air 2 och senare, alla iPad Pro-modeller, iPad 5: e generationen och senare och iPad mini 4 och senare.

0 Shares