iPhone 5s recension

0 Shares

Hårdvarans estetik kanske inte behövde ändras, men programvaran gjorde det verkligen. Apple har vederbörligen tvingat genom att ersätta den åldrande iOS 6 med den fräscha och ivriga att behaga iOS 7. Vi kommer att gå in mer i detalj i vår dedikerade iOS 7-recension, men det är värt att trampa lite av den marken här.

Först och främst är iOS 7 vackert utformad. En kombination av subtila transparenser, swooshing-animationer och smala typsnitt, det är den typ av användargränssnitt som vi föreställer oss att vi skulle skapa om vi var grafiska formgivare och hade någonstans nära den erforderliga nivån av talang.

I grundformat är det inte en radikal avvikelse, och det är vettigt: hundratals miljoner människor använder iOS och gillar snarare dess layout. Befintliga iPhone-användare kommer aldrig att gå vilse med iOS 7, och de är också de människor som mest uppskattar tweaks.

Kontrollcenter är särskilt välkommet – att glida upp från skärmens nedre kant (även när den är låst) ger snabb åtkomst till de mest använda inställningarna och verktygen, inklusive flygplansläge, en Wi-Fi-omkopplare och musikkontroller. Du undrar snart hur du klarade dig utan det.

Trots sitt platta utseende i stillbilder skiftar telefonbakgrunden något under dina appikoner och mappar när du roterar skärmen, vilket ger en känsla av tredimensionalitet som förstärks av zoomövergångarna när du öppnar funktioner. Och till skillnad från vårt 5c-prov, hanterar våra 5-tal dessa övergångar med all jämnhet i en Tour de France-förarens ben.

Det är en bedrägligt stor förbättring jämfört med iOS 6: vem som helst som tvivlar på att det ska gå tillbaka till det gamla operativsystemet efter några dagar med det nya. Uglier än du minns, eller hur?

Men för all sin skönhet och enkelhet tror vi att iOS 7 inte går tillräckligt långt. Widgetarna och liveplattorna på Android och Windows Phone 8 saknas fortfarande – det här är fortfarande ett operativsystem som består av identiska rader med identiska storlekar, och det är fortfarande bara klockan och kalendern som erbjuder all ‘live’ information utan att först öppnas .

Vi är också besvikna över panelen Today i Notification Center. Vi hoppades att det skulle vara ett Google Now-konkurrerande urval av smart, platsavkännande information som hjälper dig att navigera din dag, men det visar sig innehålla en väldigt grundläggande väderprognos och kalender, med den udda påminnelsen som kastas in. Det är tidigt dagar för funktionen, och med större appintegration kan det bli användbart, men för närvarande är det avgjort kalt.

Medan vi är föremål för appar, låt oss inte glömma att det är ett område där Apple fortfarande är gator före Android. Varje app i butiken fungerar med 5-talet (eller åtminstone alla vi försökte gjorde), och det finns en större koncentration av kvalitetsappar tillgängliga på iOS-enheter. Det är fortfarande så att många premiumappar kommer till iOS först.

Så om du vill ha kundvagnar med anpassningsbarhet och live-widgets är Android fortfarande platsen att vara, men iOS 7 är ett stort steg framåt för Apple. Det får den gamla iOS att se ful, trång och krånglig samtidigt som den välbekanta strukturen behålls, så befintliga användare kommer att ta det som nördar till bloggar om katter. Och det är full pornografi för estetikerna där ute.

0 Shares