iPhone 7, iPhone 7 Plus är de mest sålda smartphonesna i USA (igen)

0 Shares

iPhone 7 Plus

Apple har traditionellt mycket stark iPhone-försäljning efter att ha lanserat nya smartphones. Och detta är verkligen sant för de tre månader som slutade november 2016, då iPhone 7 och iPhone 7 Plus toppade försäljningstabellen i USA och hjälpte iOS att stänga in på Android i Storbritannien.

I USA är det faktiskt ett podium för alla iPhone, med iPhone 6s som går med i de nyare modellerna i topp tre, enligt en ny Kantar Worldpanel ComTech-rapport. Apple såg sin andel stiga till 43,5 procent, medan Googles Android sjönk till 55,3 procent av marknaden.

I fjol fick iOS 6,4 procentenheter (från 37,1 procent under de tre månader som slutade november 2015), medan Android tappade 5,1 procentenheter (från 60,4 procent året innan). Att döma av siffrorna i rapporten stal iOS marknadsandelar från både Android och Windows, som ett år tidigare hade 2,3 procent av marknaden.

Andra plattformar än Android och iOS är i princip irrelevanta i det stora systemet, eftersom de två kontrollerar 98,8 procent av den amerikanska marknaden. Kantar säger inte exakt hur mycket andel Windows har kvar, men det kan vara cirka en procent baserat på stapeldiagrammet som den ger med rapporten. Så kallade “andra” plattformar registreras också där.

Det som är särskilt intressant är att Googles Pixel-serie av smartphones, bestående av Pixel och Pixel XL, verkar ha presterat bra under de tre månader som slutade november 2016, och Kantar uppskattade att de stod för 1,3 procent av försäljningen. Pixel-linjen släpptes den 20 oktober, vilket gjorde “figuren […] ännu mer imponerande när du tar [that] i åtanke”.

“Verizon bokade nästan en fjärdedel av all amerikansk smarttelefonförsäljning under Black Friday-perioden och spelade en viktig roll för alla varumärken, inklusive Apple och Samsung”, säger Lauren Guenveur, Consumer Insight-chef för Kantar Worldpanel ComTech. “Köpare motiverades av Verizons kampanjer på både Apple och Samsungs bästa telefoner, inklusive erbjudanden om gratis iPhone 7, 7 Plus och Galaxy S7-telefoner efter att in- och köpkraven var uppfyllda.”

I Storbritannien hjälpte iPhone 7 och iPhone 7 Plus iOS att nå en marknadsandel på 48,3 procent. Det sätter det extremt nära Android, som innehar 49,6 procent av marknaden. Under de tre månader som slutade november 2015 hade Apple bara 39,2 procent av marknaden, medan Android var på 51,3 procent av smartphonesna som såldes i Storbritannien under respektive period.

Precis som i USA kommer Apples vinster i Storbritannien på bekostnad av både Android och Windows. Microsofts andel på marknaden sjönk kraftigt till 2,1 procent från 9,1 procent året innan.

När man tittar på de fem största europeiska marknaderna – nämligen Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien – fick både Android och iOS marknadsandelar. Detta hände naturligtvis på bekostnad av Windows. Googles operativsystem ligger nu på 72,4 procent, upp från 70,6 procent, medan Apple är upp till 24,6 procent, från 21,8 procent året innan.

Eftersom Kantar inte täcker fjärde kvartalet 2016 i denna rapport, måste vi vänta till senare denna månad (eller nästa) för att se vilken typ av effekt decemberförsäljningen hade på Android och iOS marknadsandel. Apple är vanligtvis mycket starka under den sista delen av året, vilket vanligtvis också är det bästa kvartalet.

Det är värt att notera att Kantar säger att Pixel-enheter presterade bra, men i en ny rapport från Flurry hävdas att Googles duo “kämpade för att trumma upp spänningen den här semestern”. Baserat på uppgifterna, som täckte perioden mellan den 19 december och den 25 december, kom försäljningen inte över de två procenten i USA.

Under tiden stod iPhone för 44 procent av försäljningen. Det skulle fortfarande sätta Android framåt, med upp till 56 procent av försäljningen), men troligen något nere jämfört med Kantars siffror. Det återstår att se om sådana som IDC och Gartner är överens.

0 Shares