IPhone är mäktigare än Galaxy – Apple överträffar Samsung i smartphonetransporter

0 Shares

apple_store_front

Apple kantade Samsung för att ta topplaceringen på smarttelefonmarknaden under sista kvartalet 2016, tack vare mycket starka iPhone-leveranser. Cupertino, Kalifornien-baserade leverantör flyttade 78,3 miljoner enheter, med en andel på 17,8 procent, medan dess sydkoreanska rival bara lyckades skicka 77,5 miljoner smartphones, vilket motsvarar en marknadsandel på 17,7 procent. De totala leveranserna för kvartalet uppgick till 438,7 miljoner enheter, enligt en rapport från Strategy Analytics.

Det här är inte första gången som Apple slår Samsung, men det är sällsynt att det händer. Samsung har vanligtvis en bekväm ledning gentemot sina konkurrenter, inklusive Apple, men tack vare Galaxy Note7 minns det att den inte kunde upprepa prestationen förra kvartalet. Du kan följa sagan här, men kärnan i det är att företaget var tvungen att dra miljontals enheter till följd av sina misstag, och det hade en allvarlig inverkan på visningen under sista delen av 2016.

“Samsung förlorade fart under kvartalet som ett resultat av dess Note 7-batterifiasco”, säger Strategy Analytics. “Samsung kommer att bankera på den ryktade Galaxy S8-modellen om några veckors tid för att återuppta tillväxten och återgå till topplaceringen i kvartalsvisa smarttelefonsändningar.” Det skickades färre enheter jämfört med året innan, eftersom det under Q4 2015 flyttade 81,3 miljoner smartphones.

Apple, å andra sidan, publicerade bättre siffror, med leveranser jämfört med året innan från 74,8 miljoner enheter. “Detta var iPhones bästa prestanda i över ett år, eftersom Apple utnyttjade Samsungs senaste felsteg”, säger Strategy Analytics.

Huawei blev tredje, med 44,9 miljoner smartphones levererade och en marknadsandel på 10,2 procent. De andra aktörerna i topp fem är Oppo och Vivo, som båda inte har samma typ av varumärkesigenkänning på västerländska marknader som Apple, Huawei och Samsung har. Deras leveranser var 29,5 miljoner enheter respektive 25,6 miljoner smartphones (6,7 procent andel respektive 5,8 procent andel).

Men totalt sett är Apple fortfarande nummer två för Samsung. Den sydkoreanska leverantören levererade 309,4 miljoner enheter 2016 (den hade en marknadsandel på 20,8 procent totalt), medan Apple flyttade 215,4 miljoner iPhones (för en marknadsandel på 14,5 procent). Apple hade svagare kvartal under det senaste året, eftersom tillväxten på marknaden avtar.

Både Samsung och Apple såg dock en avsevärd nedgång i leveranser jämfört med året innan. Den förra levererade 319,7 miljoner enheter 2017, medan den senare flyttade 231,5 miljoner iPhones. Samma sak kan inte sägas om de andra tre leverantörerna i listan. Huawei, som kommer tredje på rankningen, såg sina leveranser stiga till 138,8 miljoner smartphones från 107,1 miljoner enheter året innan.

Under tiden steg Oppos leveranser till 84,6 miljoner smartphones från 39,7 miljoner enheter och Vivos leveranser ökade till 71,9 miljoner smartphones från 39 miljoner enheter. Oppo åtnjuter en starkare tillväxt, som du kan se. Ändå har båda en lång väg kvar innan de kan hota Huaweis plats på pallen.

Du kan se båda diagrammen (enhetsleveranser och marknadsandel) nedan.

Strategi Analytics smartphonetransporter Q4 2016

Fotokredit: Maen Zayyad / Shutterstock

0 Shares