IPhone-arvet

0 Shares

Möt iPhone 29 juni 2007

Steve hade rätt, och jag hänvisar inte till Apples grundare Jobs, utan till en iPhone-köpare som jag träffade för 10 år sedan idag. Han var bland den eklektiska gruppen människor som väntade utanför Apple Store Montgomery Mall för att spendera $ 499 eller $ 599 på fruktlogotypföretagets första smartphone. Beloppet var upprörande vid den tidpunkten för en låst, osubventionerad telefon. “Jag tror att det här är en dag som du kommer att se en förändring i hur datorer, hur handdatorer görs”, sa han till mig. “Jag tror att vi kommer att se tillbaka om 10 eller 15 år, och som den dagen gadgeten kom ut … det förändrade spelet”. Kan någon realistiskt inte hålla med ett decennium senare?

Men du måste vara en troende i juni 2007, med iPhone som lanserades på en enda operatör (nyligen ommärkt AT&T) i en enda geografi (USA) från ett företag utan mobilapparaterfarenhet som går mot enormt etablerade konkurrenter – med Nokia, smarttelefonens uppfinnare , stående ovanpå högen. Med varje förnuftigt mått som var tänkbar tog Jobs och hans team inget annat än risker, vilket gjorde Steve kundens förutsägelse ännu mer anmärkningsvärd.

Två teman

Backtrack: Sent på sommaren 2006 satt veteranjournalisten Walt Mossberg och jag vid lunch och pratade bland annat om Apple. Rykten ryktade om att företaget utvecklade en mobiltelefon. Jag uttryckte betänkligheter. Jag såg inte hur Jobs kunde ta sig an en etablerad, förankrad bransch och lyckas – eller till och med försöka. Naturligtvis hade jag fel. VD meddelade iPhone mindre än ett halvt år senare, under januari 2007 Macworld.

Varannan månad, under nattlivet, innan min familj flyttade från metro-Washington, DC till San Diego, skulle Walt nådigt träffa mig till lunch på Mama Lucia för att prata teknikföretag. Roligt, jag skulle inte äta på restaurangen nu; i juli 2013 gav jag upp pasta och minskade kolhydratkonsumtionen avsevärt av hälsoskäl. I samma Rockville, Md. Plaza som det smaskiga italienska matstället var butiken där jag köpte min digitala fotoutrustning – Penn Camera, som stängdes 2012. Det exklusiva köpcentret längs vägen, White Flint, där min familj regelbundet besökte, slutade in 2015 och rivdes senare. Steve Jobs är borta; han dog hösten 2011. Och Walt? Han är pensionerad den här månaden. Men iPhone förblir – en ikonisk symbol för ett decennium som förändrade datoranvändningen.

När jag reflekterar över enhetens lanseringsdag för 10 år sedan sticker två teman ut, vilket uttrycktes i min reflektion “The iPhone Moment” den 30 juni 2007: “De människor som jag pratade med i rad igår hade en känsla av att bli fastna i en historiskt ögonblick “; andra kunder delade Stevens känsla, men han formulerade det bäst. De “bildade en brokig grupp – som representerade ett brett område av Amerika. Jag såg i raden människor i alla raser, åldrar och livsstilar … de krossade nördstereotyper”. Jag hade täckt tillräckligt många tekniska evenemang och produktlanseringar för att veta vem jag kunde förvänta mig. Men utanför Apple Store väntade brawny killar med tatueringar och piercing av ögonbryn och många kvinnor. De förskådde smarttelefonens framtid som ett verktyg för kreativitet och uppfinningar och något att önska av alla – inte bara gadgetgener.

"Visa oss dina telefoner!"  Chris, Steve och Eddie väntar på att köpa iPhone, juni 2007.

“Visa oss dina telefoner!” Chris, Steve och Eddie väntar på att köpa iPhone, juni 2007.

För alla skillnader delade gruppen något gemensamt: Deras telefoner, oavsett om de vänds eller godisbar, visade nakna knappsatser och missnöjda användarupplevelser. Alla jag intervjuade ville ha något mer personligt, lyhördare och mer intimt. Mer vid liv. Jag bad några av linjen servitörer att “visa oss dina telefoner”. På bilden ovan står Steve – prognosticator för framtida trender – mellan de högre dudesna.

Att vara en del av dig

Jobs designteam levererade vad dessa människor drömde om att ha, genom att använda kapacitiv pekskärm och rumsgivare för att göra en mobiltelefon mer lyhörd för användaren. Apples långvariga strategi för dator- / enhetsdesign är konsekvent och genomgripande, och iPhone är dess höjdpunkt: humanisering. Apple försöker humanisera komplexa tekniska produkter. Det har skrivits mycket – alldeles för mycket – om företagets designetik i samband med produkter som ser bra ut.

Relaterat: Förbättrad funktionalitet genom design. Men det finns något mer grundläggande för Apples tillvägagångssätt: Att skapa produkter som är lätta att använda genom att göra dem mer till en förlängning av människan – vilket gör dem mer del av du. Det är magin med beröring, eller enheten som förväntar användaren genom att presentera skärmen när den dras bort från ansiktet eller tömmer ut när den tas upp till örat. Dessa attribut var kärnan i Apples ursprungliga iPhone-framgång, modellerna som följde och Android-pekskärmsimitatorer som sprids över hela världen.

Väntar i kö för att köpa den första iPhone någonsin

Väntar i kö för att köpa den första iPhone någonsin, juni 2007.

När Apple lanserade App Store sommaren 2008 var förändringar tydliga för mig. För den nu nedlagda Microsoft Watch-bloggen frågade jag: “Kommer din nästa dator att vara en smartphone?” Ett år senare, på min personliga blogg, bekräftade jag: “Din nästa dator är en smartphone” – illustrerar inlägget med Nokia N96-foto (dåraktigt) snarare än iPhone. Jag hade redan träffat några enskilda företagare som drev företag från BlackBerries eller iPhones och sällan, om någonsin, använde bärbara eller stationära datorer.

Och varför inte? Apple gav verkligen intimitet till den mobila enhetens upplevelse, inte bara verktyget, så att smarttelefonen satte P i persondatorer. Under semesterkvartalet 2010 översteg den globala smarttelefonförsäljningen / -försändelserna datorer för första gången, enligt IDC. Sexton procent av dessa 100 miljoner telefoner var iPhones.

Enheten som bärs överallt, används för att kommunicera och umgås, konsumera innehåll och uppfinna, är verkligen personlig och intim. För många av oss är vår smartphone konstant följeslagare och vän – den trend som iPhone startade. Tecken på förändrade tider: Under första kvartalet 2017 sjönk PC-transporter under 63 miljoner enheter, för första gången på ett decennium. Det stämmer, eftersom samma år som iPhone debuterade. Gartner förutspår att smartphones för hela 2017 kommer att förmörka datorer – 1,9 miljarder enheter till 265 miljoner.

Senaste samtalet på den gamla telefonen

Senaste samtal på den gamla telefonen, juni 2007.

De kommande tio åren

Senare på året släpper Apple iOS 11, som gick i offentlig beta den här veckan. Jag tycker att det är den mest förvirrande versionen hittills. I stället för att gå framåt, som gjort så briljant för ett decennium sedan, verkar företaget gå i omvänd riktning. Apple lägger till många, kanske för många, macOS-liknande funktioner i det mobila operativsystemet under PC: ns fortsatta nedgång – omständigheter som företaget hjälpte till att skapa. Så varför, förutom att bevara sin egen status quo, bör Apple återföra det förflutna än att göra framtiden?

Under 2017 och de kommande åren tar PC nya nomenklatur: personligt sammanhang. Det är den nya PC-eran, och det tar inte Steve Jobs visionära tänkande för att se hur denna väg utvecklas. Googles designetik är mer kontextuell: Ge vad du vill, när som helst, var som helst och vad som helst. Förutom att sök- och informationsjätten främst utvecklar plattformar och tjänster. Apple tillverkar också enheter, från smartphones till smartklockor till surfplattor, som när de används tillsammans med anslutande molntjänster kan göra det personliga sammanhanget ännu mer levande, andas och mänsklig än designkoncepten bakom den ursprungliga iPhone. Kanske är framtiden det förflutna, och att gå framåt innebär att titta bakom på attribut från skrivbordet / bärbara motivet. Jag är inte övertygad. Säg det du.

För vissa är iPhone mer intim och expansiv än först presenterad. När Jobs introducerade skärmskivan för ungefär tio och ett halvt år sedan slog han inte en sak utan tre: “En widescreen-iPod med pekreglage. Den andra är en revolutionerande mobiltelefon. Den tredje är en banbrytande Internetkommunikation. enhet … Det här är inte tre separata enheter. Det här är en enhet – och vi kallar det iPhone “. Snabbspola fram till idag och frågan är inte vad iPhone är men vad det inte är, för det finns så många funktioner, vare sig de är inneboende eller tillagda av appar. Behöver jag bry mig om att lista dem? Du vet.

Klar, klar, köp!

Klar, klar, köp! (Juni 2007)

Amerikaner är iPhone-missbrukare, och det borde inte överraska att enheten är populär på hemmaplan. För 2017 planerar eMarketer att 43,7 procent av amerikanska smarttelefonanvändare kommer att vara på någon iPhone-modell jämfört med 52,2 procent för Androids. USA är den tredje största smarttelefonmarknaden med 9,2 procent global andel och ligger efter Indien (11,2 procent). Kina är störst (26,2 procent).

Steve kunden knäppte den här dagen för ett decennium sedan, och jag tvivlar på att till och med han kunde ha förutsagt hur långtgående skulle vara iPhones marknadsstörning, oavsett om den mäts direkt eller över teknologier. Visst ser Apple lite ut som innan enheten lanserades. Under första kalenderkvartalet 2007 (finanspolitiskt andra) uppgick till exempel försäljningen till 5,26 miljarder dollar, vilket resulterade i ett nettoresultat på 770 miljoner dollar. Mac-datorer stod för 43 procent av intäkterna. Under samma tidsperiod 2017: 52,9 miljarder dollar och 11,07 miljarder dollar nettoinkomst. Det stämmer, på tio år ökade intäkterna och inkomsterna med cirka 10 gånger. iPhone stod för två tredjedelar av intäkterna. Med andra ord är Apples vinst för det senaste rapporterade kvartalet större än så kombinerad för räkenskapsåren 2006, 2007 och 2008 (10,32 miljarder dollar). På samma sätt överstiger intäkterna hela räkenskapsåret 2009 (42,9 miljarder dollar). De kontanta efterbrännarna började skjuta under räkenskapsåret 2010, då den årliga försäljningen uppgick till 65,23 miljarder dollar. Det är en annan tiofaldig ökning efter bara tre års iPhone-försäljning.

Amerikanska Smartphone-användare

Ser vi framåt övergår Apples utmaning sig själv – något jag är skeptisk att företaget kan göra genom att bevara beroendet av dess status quo. Uttryckt annorlunda: Faktiska iOS-enheter, exklusive derivat som watchOS, stod för 70 procent av Apples intäkter under det andra kvartalet 2017. Klumpa in dem och lägga till relaterade molntjänster, det beräknade antalet är närmare 80 procent. På höjden av Windows dominans var Microsofts intäkter på samma sätt skev; programvarustagnation och komplexitetskrypning resulterade snarare än självstörande innovation. Ibland är framgång en börda.

VD Tim Cook styr ett skepp som seglar över iOS-haven, precis som Microsofts vd Steve Ballmer gjorde över Windows-havet. Frågan: Till vilken destination? Fråga honom om du ser Steve iPhone-kunden.

Fotokrediter: Joe Wilcox

0 Shares