iPhone slagen i prestationslopp av Apple II från 1970 och andra ännu äldre datorer (och en mekanisk räknare)

0 Shares

Det är ett faktum att dagens mobiltelefoner har mycket mer datorkraft än de system som NASA använde för att sätta en man på månen på 1960-talet.

IPhone 6, som släpptes 2014, är 32600 gånger snabbare än de snabbaste Apollo-era-datorerna och kan utföra instruktioner en hel del 120.000.000 gånger snabbare. Så i ett lopp mot sju datorer från de senaste 75 åren, skulle du föreställa dig att iPhone 6 skulle torka golvet med en Apple II från 1977, en PC från 1990-talet som kör Windows 98 och en BBC Micro: Bit, eller hur? Fel.

National Museum of Computing i Bletchley Park i Storbritannien arrangerade ett lopp under helgen där åtta datorenheter fick i uppgift att se vilka som kunde mata ut flest nummer i Fibonacci-sekvensen – en serie som börjar med 0 och 1, med varje efterföljande antal beräknas genom att lägga till de två föregående siffrorna – på 15 sekunder.

BBC Micro: Bit (från 2015) på 12,99 £ kom först och lyckades mata ut 8843-nummer. Det följdes av Windows 98 PC med 1477 och en BBC Micro från 1980-talet (datorn som inspirerade dagens Raspberry Pi) med en mer avlägsen 70.

På fjärde plats kom Apple II med 35, och en PDP-8 från 1965 kom femte med 16. En Facit Calculator lyckades sjätte plats med 7, strax före iPhone 6 som släppte bara 4. Det var ändå ett nummer före 1951 Harwell WITCH (världens äldsta fungerande dator).

Naturligtvis var loppet inte helt rättvist. Det sätt som genererades på siffrorna måste skräddarsys efter varje enhets datortyp – röstinmatning i fallet med iPhone och avläsa papperstejp i vissa äldre datorer.

Före loppet förklarade Andrew Herbert, ordförande för förvaltarna vid National Museum of Computing:

Eftersom vi kör på maskiner från olika decennier av databehandling, har var och en av programmerarna varit tvungen att tänka på hur man bäst går att generera dessa Fibonacci-nummer med hjälp av sin datortyp.

På de äldre maskinerna finns programmen på stansat tejp, och kanske kommer utmatningen på teleskrivaren. Datorerna från hemdatoråldern, de har skärmar och kan köra ett program skrivet på ett språk som BASIC, men människorna på de äldre maskinerna måste kanske köra sina program i maskinkod, vilket gör att deras program går snabbare.

Folket på de modernare maskinerna har möjlighet att använda modernare språk som Python och de har möjlighet att använda röstkommandon eller peksystem på skärmen.

Fotokredit: pathdoc / Shutterstock

0 Shares